Aydın’ın Germencik ilçesi Tekin Köyü sınırları içinde Ortaklar-Söke karayolu üzerinde Gümüşçayı yanında yer alan 1. derece arkeolojik sit alanı Magnesia Antik Kenti, jeotermal santralinin tehditi altında kaldığı belirtildi.

Aydın Çevre Mücadele Platformu Başkanı Metin Aydın, geçtiğimiz yıl aynı manzarayla karşılaştıklarını ve şikayetçi olduklarını söyledi. Aydın, “2016 yılında yine aynı bölgede yapılan kuyu kazma çalışmaları sebebiyle Aydın Valiliği’ne suç duyurusunda bulunduk. Bunun üzerine Aydın Valiliği onayı ile Kültür Turizm Bakanlığı Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bu konu ile ilgili uzmanlar komisyonu oluşturmuştur. Komisyonun araştırmasından “Kurul kararı "Aydın Germencik İlçesi Tekin Mahallesi sınırlarında bulunan 1.derece arkeolojik sit olarak tescillenen alan içerisinde yol düzeltmesi için bitki alımı ve yol yüzeyine stabilize yol malzemesi dökülmesi suretiyle izinsiz uygulama yapan ve yaptıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğine karar verildi” sonucu çıktı.

 Aydın, jeotermallerin durdurulması kararını almayı umduklarını belirtirken böyle bir sonuçla karşılaştıkları için şaşkın olduklarını belirten Aydın, Magnesia Antik Kenti’ne yaptıkları ziyaret sonucu, jeotermal kuyunun çakıldığını, kuyu bacasından yoğun gaz salındığını, jeotermal kuyu kazı alanının bu sit alanında bulunan höyüke kadar ulaştığını ve höyüğün kazı içine dahil edildiğini, bu alanda bulunan zeytin ağaçlarının söküldüğünü, sit alanının beton ve topraklar ile doldurulduğunu, jeotermal kuyudan çıkan akışkanın bu alandan 100-150 metre aşağıda bulunan Gümüşçayı'na döşenen borular ile boşaltıldığını, akışkanın dereye boşaltım alanında yoğun duman ve kokuya sebep olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Aydın, “Aydın Çevre Mücadele Platformu (AYCEM) olarak tespit ettiğimiz bu durumu Bölge Jandarma Komutanlığına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Aydın Büyükşehir Zabıta Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulunarak gereğinin yapılmasını talep ettik. Platform olarak Aydın Valiliğinin Magnezia 1. Derece Arkeolojik Sit alanında yapılan jeotermal çalışmalar ile ilgili halkı bilgilendirmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Aydın, yetkililere seslendi; Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararında jeotermal kuyu çalışmasının yapıldığı alanın 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olduğu, çalışmaların izinsiz olduğu, çalışmayı yapan ve yaptıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulması gerekir kararının gereği olarak ne yapılmış, sonuç ne olmuştur?

Bu Arkeolojik Sit alanında yapılan çalışmalar izinsiz ve suç ise 07.05.2017 tarihinde bizlerin tespit ettiği çalışmalar nasıl olmaktadır?

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA 

img_2405.jpgimg_2406.jpgpage-020.jpg