Turizmde destinasyon* çok önemlidir. Herhangi bir turistik değerin turizme kazandırılmasında destinasyon dahiline alınması gereklidir.

Geçtiğimiz hafta sonu Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu Tarafından İlimiz Bozdoğan İlçesinde bulunan Arapapıştı Kanyonu turizme açıldı. Sayın Çerçioğlu’nun turizmin zor günler geçirdiği bir dönemde bu tür bir çalışma yürütmesini ayakta alkışlamak gerekir. Bu tür çalışmalar yöre halkının gelirinin artırılması açısından son derece önemli ve gereklidir.

Denizden 380 metre yüksekte ve altı kilometre uzunluktaki Arapapıştı Kanyonu doğal güzelliklere olduğu kadar tarihi değerlere de sahiptir. Bu özellikleri ile turizm açısından ümit vericidir. Doğal suyolu, mağaralar, kaya mezarları, yöreye özgü bitki ve hayvan türleri kanyonun estetik değerini artırmaktadır.

Ancak bu tür çalışmalar uzun solukludur. Böyle bir destinasyon alanına iki tekne alıp turlar düzenleyerek turizmi patlatamazsınız. Bu şekilde turizm patlasa patlasa elde patlar. Turizm pazarlaması oldukça zor ve çok emek ister. İyi bir tanıtım olmazsa etkili bir pazarlama olmaz. Etkili bir pazarlama yapamazsanız turizmde başarıyı yakalamanız oldukça zordur. Hele hele rekabetin kıran kırana olduğu bilgi çağında hiç şansınız olmaz.

Şimdi diyeceksiniz, be adam sen çok mu biliyorsun? Mütevazi olamayacağım, evet biliyorum. Bildiklerimi de paylaşmak istiyorum. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır ve değer kazanır.

 

Tek başına Arapapıştı Kanyonu başarıyı yakalayamaz. Bunun için bir destinasyon içine alınması, çevresiyle bütün içinde değerlendirilmesi gerekir. Bozdoğan ve çevresi de buna müsaittir. Nazilli bozdoğan yolu üzerinde bulunan Arpaz Kulesi, Körteke çevresindeki tarihi yapılar, Sırtlan ini Mağarası, Yazıkent, Armutalanı, Biresse, Kemer Barajı gibi yerler, köprüler vs. bu destinasyon içine alınabilir. Ayrıca yöresel yemekler, mesire alanları, dinlenme alanları ile desteklenir. Yöresel damak tadı için Bozdoğan Pidesi ile Kemer Barajı Alabalığı biçilmiş kaftandır. 

İşin birde tanıtım ayağı var. O da çok kolay başarılabilecek bir iştir. Aklıma ilk gelen destinasyon alanı ile ilgili tanıtım atağı yapılması. Kimse bilmediği, tanımadığı yere gitmek istemez. Bilgi çağında bu iş artık çok kolay. Mesela önce yerel, sonra ulusal, hatta uluslararası düzeyde fotoğrafçılık ile uğraşan kulüpler yolu ile tanıtıma başlanır. İlgili kulüp ya da kurumlar merkezden çevreye davet edilir. Bunların foto safari çalışması yapması sağlanır. Bu yolla bu kişilerin paylaştığı fotoğrafların sanal dünya üzerinden milyonlarca kişiye ulaşması sağlanır. Konu ile ilgili geniş çaplı ve ödüllü yarışmalar bile düzenlenebilir. Daha sonra aynı çalışma yürüyüş grupları, tur rehberleri ve organizasyon şirketleri için tekrarlanır gider. Böylece sağlam bir tanıtım yapılmış olur.

Baraj gölü üzerinde su sporları, dalış turizmi, spor balıkçılığı, kıyılarında mesire alanları, yürüyüş yolları gibi enstrümanlar ve aktivitelerle desteklenirse Arapapıştı Kanyonu çevresi turizm için marka değeri olur. Her konuyu uzunca yazmaya gerek yok. Kısa bir takım çalışması ile her şey mümkün kılınabilir. Yeter ki başarı istensin.

Elbet bu kadarda değil. Turist dediğimiz ziyaretçiler gittikleri yerlerde rahat etmek isterler. Bu alanlarda tuvalet sorunu çekmek istemez, su satın almak istediğinde hemen orada olmasını ister. Yemek alacağı yerlerin temiz ve otantik olmasını ister. Ulaşım sorunu çekmeyi hiç istemez. Daha doğrusu kaprislidir, ister de ister. İyi bir planlama olmazsa başarı da olmaz. Bir seferde hiçbir turistik yer patlama yapmaz. Devamlılık ve istikrar önemlidir. Umarım bu istikrar burada yakalanır. Nysa’da toplanan Meclis hikâyesine dönmez. Bir kere toplan sonra unut gitsin. Turizm nankördür, Kuşadası’nda görüldüğü gibi, ihmale gelmez. Benden söylemesi.

 

*Destinasyon; farklı doğal özellikleri veya çekicilikleri olan ve ziyaretçilerin ilgisini çeken yer. Turistlerin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış hizmet ve olanakların odak noktasını oluşturan coğrafi alandır. Destinasyon, turizm faaliyetlerinin temel kaynaklarını bünyesinde barındıran, bu faaliyetlerin gerçekleştiği, turistik mal ve hizmetler ile tüketici deneyimlerinin bütünleşik bir sunumun sağlandığı ana zemindir. (www.turizm-ik.com)

Anadolu geçmiş uygarlıkları simgeleyen doğal bir müzedir.