MHP Genel Başkanlığı’na aday olunca partiden ihraç edilen ve referandumda ‘hayır’ mitinglerinin iptal edilmesiyle gündemde olan Meral Akşener BBC’ye konuştu. Akşener, anayasa referandumuyla cumhurbaşkanlığı makamına getirilmek istenen yetkiler hakkında “Bende olsa delirirdim” dedi. Akşener, “Parlamenter sistemde denetim var. Burada böyle bir şey yok. Bu, modası geçmiş bir durum. Bu bir canavarlık. Bu yetkilere kim sahip olsa delirir. Ben olsam kesin delirirdim” diye konuştu.

Anketlerin çok başabaş gittiğini savunan Akşener, Avrupa’yla gerilimin de anket sonuçlarından kaynaklandığı yorumunu yaptı. Akşener, hükümetin laik muhalefetle gerilim yaratmak istediğini ancak bunda başarılı olamayınca yurtdışındaki gerilimi tırmandırdığını belirtti. Eski içişleri bakanı şöyle konuştu: “Hükümet Taksim Meydanı’na cami inşa etme kararı verdi. Bir isyan bekliyorlardı. Hiçbir şey olmadı. Ordudaki başörtüsü yasağı kalktı. Hiçbir şey olmadı. Dolayısıyla önce Almanya’yla, sonra da Hollanda’yla gerilimi tırmandırdılar.”

BBC haberinde, MHP’nin meclisteki en küçük parti olmasına rağmen Erdoğan’ın isteğinin anahtarına sahip olduğu yorumunu yaptı; Sinan Oğan ve Akşener’in parti tabanının yüzde 80’ini ‘hayır’a ikna etme güçleri olduğu tezini de aktardı. Oğan da BBC’ye demecinde, “Liderlik ne isterse istesin, MHP tabanı ‘evet’ derse sonuç ‘evet’, ‘hayır’ derse ‘hayır’ çıkacak. Bu kadar basit” dedi.