Zonguldak yine bir maden kazasıyla sarsıldı. Gelik beldesindeki, Türkiye Taşkömürü Kurumu"na ait maden ocağında patlama meydana geldi.

11 işçi yaralandı, 540 metre derinlikte çalışan 30 işçi mahsur kaldı. Telefon veya telsizle ulaşılamayan madencileri kurtarma çalışmaları sırasında bazı işçi yakınları sinir krizleri geçirdi

Patlamayı öğrenerek olay yerine akın eden madencilerin yakınları feryat etti. Sinir krizi geçiren bazı madenci yakınlarına sağlık ekipleri müdahale etti. Madenci yakınlarının umutlu bekleyişi devam ederken, olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi.

Zonguldak"ın Gelik beldesindeki, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü"ne ait 4 yıl önce Çinliler"in açtığı kömür ocağında dün saat 13.28"de grizu patlaması meydana geldi. 540 metre derinlikteki patlamada 11 işçi yaralandı. Patlamanın ardından 160- 360 ve 460 kodunda çalışan işçiler tahliye edildi. 540 metre derinlikte 3 ayrı galeride çalışan 30 işçiye ise ulaşılamadı.


“Elektrik arızası olabilir”

TTK Genel Müdür Vekili Mahmut Özçelik, patlamanın elektrikle ilgili bir arızadan meydana geldiğini tahmin ettiklerini söyleyerek “Tahliye ekipleri mahsur kalan işçilere ulaşmak için ocağa girdi. İşçilerden bir bilgi alamadık” dedi. Özçelik, yaralı işçilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığını söyledi.


“Madenciler galeri açıyordu”

Zonguldak Valisi Erdal Ata ise kurtarma ekiplerinin, işçilere ulaşmak için çalıştıklarını belirterek bu bilgileri verdi: “540 metrede galeri açan taşeron firma işçilerinden haber alınamıyor. Patlamanın nedeni henüz tespit edilemedi. Bir ekip patlamanın meydana geldiği Karadon Müessesesi yönünden, bir ekip de Gelik İşletme Müdürlüğü"nden patlamanın meydana geldiği yere ulaşmaya çalışıyor.” Ata, 4 ambulans helikopter ve 1 ambulans uçağın kente geldiğini açıkladı.


Dinçer: Grizu patlaması

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Enerji Bakanı Taner Yıldız ile eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan da olay yerine giderek yetkililerden bilgi aldı. Dinçer “Patlama grizudan kaynaklandı. Tam tespit yapıldı, 30 arkadaşımız aşağıda. 30 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor” dedi. Dinçer şu bilgileri verdi: “Saat 13.28"de kaza meydana gelmiş. Kaza meydana gelişiyle ilgili henüz elimizde bilgi yok. Saat 12.59"da ölçüm yapılmış. Otomatik ölçüm cihazlarında gaz oranı normal görünüyor. Saat 13.03"te aşağıda galeri açarken dinamit patlatılıyor. Dinamit patlatıldıktan sonra ölçüm yapılıyor. Metan gazı oranı yüksek çıkıyor. Çalışma bırakılıyor. Elektrik kesiliyor ve bekleniliyor. 13.24"-te tekrar ölçüm yapılıyor. Değerler normal çıkıyor. Ama 13.28"de patlama oluyor.”


“Ocağın denetimleri tam”

Maden ocağında iş güvenliği açısından da her türlü tedbirin alındığını belirten Dinçer “En son 22 Ekim"de denetim yapmışız. Bu denetimlerde iş güvenliğini tehdit eden herhangi unsura rastlanmamış” dedi.
İnildi, müdahale edilemedi
Gece geç saatlerde bir kurtarma ekibi, yedek asansörle 540 metreye inmeyi başardı. Ancak ekip, patlama sonrası meydana gelen göçüğün oluşturduğu tahribat nedeniyle müdahale edemediği ve geri döndü.

Bakan Yıldız da şu açıklamayı yaptı: “İki taraftan ulaşma imkanımız vardı. Bir taraftan arkadaşlarımız indi, yüksek basınçtan ve patlamanın tesiriyle dağıldığı için o yoldan gidemiyoruz. Gelik"ten 2000-2500 metre mesafedeki göçüğün oradan girmek zorundayız.”


BAKANLARA TEPKİ

Göçüğün meydana geldiği ocağa giden bakanlara, işçi yakınları tepki gösterdi. Bir madinci eşi "Niye geldiniz. Bana eşimi getirebilecek misin. Eşim nerede, ocak sahibi nerede" diye bağırdı.


MAHSUR KALAN MADENCİLER

Mahsur kalan Yapıtek firmasına bağlı 30 madencinin kimliği açıklandı. İşçilerin adları şöyle:
Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Ayçin, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebapçı, Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılmaz, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir, Yunus Ekmekçi.

Vatan