Nazilli'de çiftçiye yönelik olarak düzenlenen konferansta toprağın PH değerinin önemi ve mikrobiyal tarım anlatıldı. Kuraklığın kader olmadığına işaret eden Ziraat Mühendisi Erdal Güncü, “Kuraklığı engelleyecek tedbiri almazsan suç senindir” dedi.
Nazilli"de faaliyet gösteren bölgenin en büyük ve en fazla ortağa sahip süt ve hayvancılık kooperatifi olan Ör-Koop"un organize ettiği tarım konferansında tarımı ilgilendiren konular işlendi. Belediye Nikah Salonu"nda düzenlenen konferansa AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Nazilli kaymakamı Caner yıldız, Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı, İlçe Tarım Müdürü Sunay Güler, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Sabri Topuçar ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Son 50 yılda dünya nüfusu hızla artmış ve tarıma açılacak yeni alanların kalmaması nedeniyle de artan nüfusun bitkisel ürün gereksinimlerinin karşılanması için birim alandan elde edilen ürün miktarının arttırılması esas olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisi Erdal Güncü, “Dünyanın sınırlı yüzölçümü içinde tarım alanlarının yeterince arttırılamaması veya arttırılabilecek maksimum düzeye ulaşması nedeniyle birim alandan verim artışı yoluyla artmış gereksinimlerin karşılanmasında bitki ıslah çalışmaları, arazi ıslah çalışmaları, besleme ve birçok modern yetiştirme tekniği geliştirilerek ciddi artışlar elde edilmiştir. Ancak "İnsanoğlu hastalık ve zararlılardan arta kalanlar ile yetinmek zorundadır" söylemi ile ilgili olarak bitki koruma faaliyetlerinde de önemli gelişmeler olmuş, tarımsal mücadelede özellikle bir çok kimyasalın hastalık ve zararlılara karşı kullanımı ile birim alandan kaldırılan ürün miktarında kazanım sağlanmış, fakat bu kimyasalların kullanımı çevre ve doğal yaşam konusunda problemlerin çıkmasına, yeni zararlıların oluşmasına, doğal dengenin bozulmasına neden olmuştur” dedi.
Tarımın sorunlarının çözülmesiyle Türkiye"nin ekonomik sorunlarının da çözümleneceğini ifade eden Güncü, şunları söyledi: “Tarım üretiminde birçok dalda Türkiye dünya birincisi iken bugün tarımda en ufak bir söz sahibi değildir. İlaç kalıntısı bakımından en az ilaç kullanan ülke olmamıza rağmen en fazla ilaç kalıntısı bizde çıkmaktadır. Peki, biz nerede hata yapıyoruz? En büyük hatamız; topraklarımızı fiziksel, biyolojik ve kimyasal açıdan yanlış kullanarak yok etmekti. Bilinçsizce atılan ilaçlar topraklarımızı zehirledi ve taşlaştırdı. İhraç ettiğimiz ürünlerimiz rezüdü problemi ve yanlış ve yasaklanmış etkili madde yüzünden geri gönderildi. İhracata yönelik ürünlerin geliştirilmesine önem vermek zorundayız. Doğru üretim ekolojik üretim ve sürdürülebilir tarımla mümkündür. En temel sorumuz olan doğru gübrelemeyi de topraktan bitkiye geçecek şekilde yapmalıyız. Bunları yaparken de topraklarımızın taşlaşmasını önlemeliyiz”