Uzun yılar kent merkezinin çöplerinin depo edildiği Zindan Deresi'nde belediye tarafından yapılan ağaçlandırma çalışmasına “18 Mart Şehitler Günü” olması dolayısıyla, bir orman yangını şehidi olan Talat Gürler'in ismi verildi. Törene Aydın Valisi Mustafa Malay, Belediye Başkanı İlhami Ortekin, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, İl Müftüsü Hıdır Bayrak, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Açılışta konuşa ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, üniversite yerleşkesi içerisine çöp dökülmesi nedeniyle ADÜ ile Aydın Belediyesi arasında yaşanan sorunun çözüme kavuşmuş olmasından büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti.

Yapılan görüşmeler sonucunda belediyenin kendilerine verdiği sözü tuttuğunu belirten Boylu, “Çöp dökülen alanın toprakla kapatılmasının ardından çakılan gaz tahliye borularıyla bölgenin yangına karşı güvenliği sağlandı. Eskiden dersliklere kadar gelen kötü koku ve çevre kirliliğinden eser kalmadı. Düzenlemelerin yapılmasının ardından alanın üniversitemizin bitki dokusuna uygun olarak zeytin ağacıyla doldurulması, bizi çok mutlu etti” dedi.
Aydın'da iki kurum arasında büyük tartışmaların yaşanmasına neden olan sorunun çözüme kavuşması nedeniyle mutlu olduğuna değinen Belediye Başkanı İlhami Ortekin de, 18 yıl zorunlu olarak da olsa üniversite alanı içerisine çöp dökülmüş olmasını içine sindiremediğini söyledi. Zorunlu olarak Zindan Deresi'ne çöp dökmeye devam ettiklerini ancak sorunun çözümü için projeler hazırladıklarını hatırlatan Ortekin, “Aydın Belediyesi'ne ait yeni ve düzenli çöp depolama alanının hizmete girmesiyle buraya çöp dökümü işlemlerini durdurduk. Zindan Deresi'nde biriken çöplerin çevreye zarar vermemesi için alanı toprakla kapattık. Çöplerin oluşturduğu gazların risk oluşturmaması için tahliye bacaları inşa ettik. 1989-2007 yılları arasında burada 750 bin metreküp evsel atığın depolandığı alanın üzerinin örtülmesinin ardından toprak tahlilleri yapıldı. Alanın zeytin ve çam dikimine uygun olduğu tespit edildi. Bizde ekonomik yönünü dikkate alarak alan 300 adet zeytin fidanı dikilmesi için çalışma başlattık” diye konuştu.
Her yerin kendine özgü sorun ve problemleri olduğuna işaret eden Vali Mustafa Malay ise, Aydın'da göreve başladığı ilk günlerde çöp depolama konusunda yaşanan sıkıntının farkına vardığını kaydetti. Bir bilim yuvasının içersine çöp dökülmesinin hiç hoş bir durum olmadığının altını çizen Malay; ADÜ'nün bu konudan rahatsızlık duyduğunu, öğretim görevlileri ve öğrencilerin sık sık gelip bu konudaki sıkıntılarını kendilerine ilettiklerini beyan etti. Sorunun çözümü için üniversite ve belediye yetkilileriyle görüştüğünü dile getiren Malay, şöyle konuştu. “Tabi yılların getirdiği sorunu bir anda çözmek olmuyor. Başkan bu konuyu kökünden halledeceğini söyledi. Ona kimse inanmadı. Önce çöp döküm işlemini buradan farklı bir yere taşıdı ve buradaki çöplerin üzerini örttü. Ve şimdi bugün bölgemizin en önemli ürünlerinden olan zeytin fidanlarını buraya dikiyoruz. 3-5 sene sonra bu fidanlardan ürün elde edeceğiz. Bununla da kalmayacak ağaçlar havayı temizleyecek ve çevreye hoş bir görüntü oluşturacak. Şehitlerimizi andığımız bugünde yapılan bu çalışmalara bir orman şehidinin isminin verilmesi ayrıca beni çok mutlu etti. Emeği geçen her kese teşekkür ediyorum”
Yapılan konuşmaların ardından Zindan Deresi'nin önceki ve çalışmaların yapılmasının ardından sonraki durumunu gösteren fotoğraf sergisi gezildi. Daha sonra ağaçlandırma yapılacak olan araziye ilk zeytin fidanını, projeye ismi verilen orman şehidi Talat Gürler'in eşi Firdevs Hanım ve oğlu Emre ile birlikte Başkan Ortekin tarafından dikildi. Alan protokol üyeleri v davetliler tarafından dikilen fidanlarla yeşillendirildi.