Söke Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İz, zeytinde hasat sezonunun sona ermemesine rağmen, geçen yıla göre sıktıkları zeytin miktarını yüzde 60 artışla 340 tondan 850 tona çıktığını bildirdi.
İz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 Eylül ve Ekim aylarında yaptıkları gözlemler ile zeytinde bu yıl ortalama yaklaşık yüzde 40 verim kaybı yaşanacağını öngördüklerini belirtti.
Verim kaybının Mayıs ayında yağan yağmur ve devamında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklardan kaynaklandığını ifade eden İz, buna rağmen zeytin sıkımında verimli bir yıl geçirdiklerini dile getirdi.
İz, ''Geçen sezon toplam 340 ton zeytin işlerken, bu sezon hasat bitmemesine rağmen 850 ton dane zeytin işledik. Bu rakam geçen yıl işlediğimiz dane zeytinin yaklaşık yüzde 60 fazlası ve bunda bizim hak yağ oranlarımızı düşük tutmamızın da etkisi oldu. Ortağımız da bize sahip çıktı ancak ortak dışı üreticiden daha fazla ürün geldi. Eğer kooperatif olmasaydı hak yağ oranları yüzde 6 değil yüzde 15 olurdu'' dedi.
Tesislerinde sıkımını yaptıkları 850 ton zeytinden 150 ton zeytinyağı elde ettiklerini kaydeden İz, bugüne kadar aldıkları ürün karşılığında ortaklarına 60 bin lira ödeme yaptıklarını bildirdi.