Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Pakistan ve Afanistan arasındaki sorunların çözümünde uzak ülkeler yerine bölgeyi ve kültürünü yakından tanıyan Türkiye'nin rol almasının önemli olduğunu belirterek, "Türkiyebizim dostumuz, kardeş bir müslüman ülke, bu yüzden bence Türkiye ihtiyaç duyulduğunda bizi desteklemeye ve kılavuzluk yapmaya daha uygundur"

Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen zirve kapsamında üç ülkenin cumhurbaşkanları arasında yapılan kısıtlı katılımlıoturumun ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile birlikte katıldığı basın toplantısında, kendilerineİstanbul'da toplanma şansı veren Cumhurbaşkanı Gül ve Türk halkına teşekkür etti.

Üçlü zirve sürecinde, artık bölgesel sorunlara bölgesel bir çözüm üretmek gerektiğini kaydeden Zerdari, "Bölgenin bu konuda sorumluluğu üstlenmesi lazım" dedi.

Zerdari, "Uzaktaki iyi niyetli dostlarımız yardım etmek isteyebilirler. Fakat onlar bizim kültürümüzü geleneklerimizi bilemezler. Türkiye bizim dostumuz, kardeş bir Müslüman ülke, bu yüzden bence Türkiye ihtiyaç duyulduğunda bizi desteklemeye ve kılavuzluk yapmaya daha uygundur" diye konuştu.

İstanbul'daki görüşmelerin faydalı olduğunu ifade eden Zerdari, Türk hükümeti ile ikili görüşmeleri sonrası iki ülke merkez bankaları arasında döviz takasıanlaşması gibi çeşitli protokolleri imzaladıklarını ifade etti.

Ticari ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülke arasındaki tren seferleri projesinin önem arzettiğini ifade eden Zerdari, Van'daki depremden zarar görenler için de ellerinden gelen yardımı yapmaya hazır olduklarını belirterek, her zaman Türkiye'nin yanında olduklarını ifade etti.

Bugün yapılan görüşmelerin faydalı olduğunu yineleyen Zerdari, "Bütün bu çabalarımız hem bölgemize hem dünyaya barışın gelmesini sağlayabilir. Dünyada sorumlu taraflar olmak istiyoruz. Dünyada tüm uluslar birbirlerine bağımlı durumda. Ne kadar büyük olursanız ya da ne kadar küçük olursanız olun, izolasyon halinde yaşayamazsınız" diye konuştu.

Zerdari, bir gazetecinin, "Geçmiş zirvelerde ortak barış komisyonu kurulmuş, fakat Afganistan ile Pakistan arasındaki gerilim devam etmişti. 6. zirve sonrası bu ortak barış komisyonu faaliyetlerini sürdürecek mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Bölgedeki durum oldukça karmaşık bir durum. NATO ve dünya orduları 10 yıldır bölgemizde görev yapıyor. Basit bir konu olsaydı bu ordular bu sorunu çözerdi. İşin aslı şu ki Afganistan her zaman imparatorlukların mezarlığı olarak bilinmiştir. Bu bugün ya da dün ortaya çıkan bir şey değil, geçmişte de durum böyleydi. Hiç şüphe yok ki ortada bir takım çıkar grupları, devlet dışı aktörler var. Ne zaman ileriye doğru adımlar atsak, devlet dışı aktörler devreye giriyor. Meksika'daki uyuşturucu kartelleri de dünya devletleri tarafından çözülemedi. Bizim durumuzda da mesele aynen şöyle; eroin üretiliyor ve savaşlarda silah olarak, 'katalizör' olarak kullanılıyor. NATO orduları ve dünyanın bütün orduları bu sorunu çözebilmiş değil. Şu anda devam etmekte olan savaştaki itici güçlerden biri bu. Eğer bu kadar karmaşık bir konu olmasaydı bu konu zaten çözülmüştü."

Pakistan hükümeti olarak çözüm için bir çok adım attıklarını, birkaç yıl önce Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ve o dönemki Pakistan Cumhurbaşkanı'nın böyle bir görüşme yapmasının bile mümkün olmadığını söyleyen Zerdari, "6. toplantımızı bugün yapıyoruz. Ülkemize her döndüğümüzde daha fazla etkileşimde bulunmuş olarak dönüyoruz. Diplomatik mesafe katetmiş olarak, bir takım çözümler bulmuş olarak dönüyoruz" diye konuştu.

Zerdari, zirvenin yapılmasında katkılarından dolayı Gül'e teşekkür ederek, sorunların çözümünde diyaloğun artırılmasının önemine değindi.