Başkan, Florida'da yaptığı konuşmada Cumhuriyetçi Parti iktidarı sırasında milyonerlere vergi indirimleri getirildiği eleştirisinde bulundu.

Obama bunun yerine, yılda bir milyon dolardan fazla geliri olanların asgari olarak yüzde 30 vergi ödemesini önerdi.

ABD senatosu da önümüzdeki günlerde "Buffett Kuralı" olarak adlandırılan benzer bir önergeyi oylamaya hazırlanıyor. Milyarder yatırımcı Warren Buffett, kendisinin sekreterinden daha yüksek oranda vergi ödemesi gerektiğini savunmuştu.

BBC muhabirleri, Obama'nın önerisinin Senato'da onay alsa bile Cumhuriyetçilerin denetimindeki Temsilciler Meclisi'nden geçmesinin olası olmadığını söylüyor.

Ancak bu salvonun özellikle kendisi de milyoner bir işadamı olan Cumhuriyetçi siyasetçi Mitt Romney'i zorda bırakabileceği yorumları yapılıyor.

Romney, bu yılki başkanlık seçimleri için Obama'ya karşı mücadele etmesi en olası Cumhuriyetçi aday.

Romney, 2010 yılında 21 milyon dolar kazandığını ve yüzde 14'ten az vergi ödediğini kabul etmişti.

ABD'de en fazla kazanan kesime yüzde 35 vergi uygulanıyor; ancak pek çok yatırımcı gelir vergisi değil, yüzde 15 olarak hesaplanan yatırım vergisi üzerinden vergilendiriliyor.

Eleştiriler ardından Romney'nin ekibi de Obama'nın ekonomi siyasetlerini eleştirdi.

Sözcü Gail Gitcho Obama'nın ABD tarihinde "vergi artırma vaadiyle oy isteyen ilk başkan olduğunu" söyledi. Girişimin küçük işyerleri üzerinde de ek vergi yükü yaratacağını savundu.

Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinde seçmen için en önemli konunun ekonominin seyri olacağı tahmin ediliyor.

Cumhuriyetçi Parti'den Romney'nin başkan adaylığı için şansı başlıca rakibi tıklayın Rick Santorum'un kampanyasını noktalaması ardından yükseldi.

Ülkede son yapılan anketlerden biri Obama'nın Romney karşısında seçimi yüzde 44'e karşı yüzde 51 oyla kazanacağını gösteriyor.

Ancak ankete göre Romney, ekonomi alanında Obama'dan daha fazla destek görüyor.