Başkan Aygün,  federasyona üye 275 market zincirinin Ramazan boyunca zam yanmayacağını söyledi. Ramazan ayı yaklaşırken,  bazı kesimler fırsatçılık kolları sıvadı. Ancak yerel marketlerin üye olduğu Türkiye Perakendeciler Federasyonu'ndan (TPF) fırsatçılara darbe niteliğinde örnek bir açıklama geldi. TPF  Başkanı Selamet Aygün, federasyona üye 275 market zincirinin  Ramazan boyunca zam yapmayacağını açıkladı.
 
Ortak satın alma
 
Federasyon üyesi marketlerin kurdukları Fayda A.Ş. ile ortak satın alma yaptıklarını ve fiyat avantajı sağladıklarını belirten Aygün, böylece birçok üründe spekülasyona geçit vermediklerini kaydetti. Aygün, Ramazanı zamsız geçirmelerini destekleyen koşullara ilişkin olarak şunları ifade etti:
 
''Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle sebze ve meyve bolluğu yaşanıyor, dolayısıyla bu fiyatlara da yansıyor. Bakliyat ürünlerinde yaz aylarında tüketim azalır, Ramazanda artar. Bu durum arz-talep dengesini sağlıyor ve zam gerekliliği ortadan kalkıyor. Ayrıca bu sene Türkiye'de üretilen kırmızı mercimek, pirinç gibi ürünlerin rekoltesi yüksek. Bakliyat üreticilerinin sorumlu davranışları nedeniyle zaten 4-5 yıldır özellikle bu dönemde zam yapılmıyor.''
 
Tüketici dikkatli olsun
 
Siyasi istikrar sonucunda süren ekonomik istikrarın önemine dikkati çeken Aygün, ekonomik istikrarın fiyatlarda da istikrar sağladığını bildirdi. Aygün, "Federasyon üyesi marketler olarak zamsız Ramazan geçirme kararımızı hayata geçirmemizi sağlıyor. Tüm bunlara karşın fırsatçılık yapanlara karşı tüketicileri dikkatli olmaya davet ediyoruz'' dedi.
 
Et fiyatlarında artış yaşanmaz
 
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte et fiyatları üzerindeki spekülasyonlar da artıyor. Besiciler girdi maliyetlerinin yükseldiğini ifade ederek zamma olumlu bakıyor. Et Balık Kurumu (EBK) ise 10 bin 500 tonluk yeni bir ihale açarak et fiyatlarındaki artışı önlemeyi düşünüyor. Bin 500 başlık besi çiftliği sahibi Turgay Kurşun, ithal hayvanların Türkiye'ye gelmesiyle et fiyatlarında düşüş yaşandığını söyledi. Alımlar devam ettiği sürece fiyatlarda artış yaşanmayacağını belirten Kurşun, Ramazan öncesi EBK'nın hamlesiyle et fiyatlarında artış olmayacağı öngörüsünde bulundu.
 
Besici olarak et fiyatları üzerinde herhangi bir tasarruflarının bulunmadığını belirten Ahmet Balcı da, fiyatların serbest piyasa ve EBK tarafından belirlendiğine dikkat çekti. Balcı, dolar ve euronun yükseldiğini bu nedenle de EBK'nın yüksek fiyattan alım yapacağını savundu.
 
Yakalarsak üyelikten atarız
 
Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER), Ramazan ayında gıda fiyatlarına zam yapan üyelerine ceza verecek. ESDER Başkanı Mahmut Çelikus, Ramazan öncesi esnafın fırsatçılık anlayışı içinde olmadığını söyledi. Çelikuş, "Ramazan ayı aynı zamanda bereket ayıdır. Özellikle bu ayda fahiş fiyat bereketsizlik getirir ve kazancın hayrı görülmez. Üyelerimiz içerisinde bu tip anlayışta esnaflarımızın olmaları mümkün değildir. Tespiti halinde üyelikten ihraç edilecektir" dedi.