Kurtulmuş, Piraziz ve Bulancak ilçesinde ziyaretlerde bulunarak, esnaf ile sohbet etti, dertlerini dinledi.

Partisinin Bulancak ilçe başkanlığı binasının açılışını yapan Numan Kurtulmuş, İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Aşkın Türüdü"nün bir yakınının cenaze törenine katıldı.

Daha sonra Giresun"a gelen Kurtulmuş, yol üzerindeki halkı selamladıktan sonra parti il binasını hizmete açtı.

Kurtulmuş, parti il binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, HAS Parti"nin milletin içinde var olan bir ihtiyacı karşıladığı için kısa sürede kurularak hızla teşkilatlandığını söyledi.

Seçim barajı meselesinin tek başına ele alınacak bir konu olmadığını ifade eden Kurtulmuş, "Yüzde 10 seçim barajı, 12 Eylül"ün getirdiği siyasi rejimin temel göstergelerinden birisidir. 12 Eylül ile Türkiye"de antidemokratik bir siyasi yapı ortaya konuldu. Bu yapının içerisinde bir taraftan insanlar siyasetten, politikadan uzaklaştırıldı, diğer taraftan da iki partili bir sistemle Türkiye kutuplaştırılarak, bölerek 2 partili sistemlerin ortaya çıkması için yüzde 10 barajları ortaya konuldu. Yüzde 10 barajları 12 Eylül askeri rejimlerinin devam ettiğinin en somut göstergesidir" diye konuştu.

-"2007"DE HALKIN YÜZDE 15"İNİN OYU ÇÖP TENEKESİNE ATILDI"-

Numan Kurtulmuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın yüzde 10 barajıyla ilgili açıklamalarına değinerek, şunları kaydetti: "Siyasi iktidar, "siyasi istikrar için yüzde 10 barajı zorunludur" diyemez. Bu yanlıştır. Parlamentoda iktidar ve muhalefet partileri bir şekilde anlaşarak, uzlaşarak, görüşerek halkın menfaatine olan temel konularda adım atarlarsa buna istikrar derler. 8 yıldır Parlamentoda kutuplaşmanın, kavga etmeninin, küfürleşmenin istikrarı vardır. İstikradan anladığımız bu değildir.

Türkiye"de fukaralıkta, gelir dağılımı adaletinde, kamplaşma ve korkunun üzerinden siyasette oy çalışmalarında istikrar vardır. İstikrar bu değildir.

İstikrar, milletin genel olarak istediği istikamette uzlaşarak karar alınmasıdır.

Böyle baktığınız zaman yüzde 10 barajı, Türkiye"de oyu değerli ve değersiz olanlar diye bir ayrım yapmaktadır. 3 Kasım 2002"de Türkiye"de yüzde 38 oy, yüzde 10 barajını geçmedi diye seçim akşamı çöp tenekesine atılmıştır. Yine 2007 seçimlerinde halkın yüzde 15"inin oyu çöp tenekesine atıldı. Eğer 2009 seçimleri bir genel seçim olsaydı yaklaşık yüzde 20 milletin oyu çöp tenekesine atılacaktı.

Yani öyle bir demokrasi düşünün ki 4 vatandaşından bir tanesine "senin oyun geçersizdir, değersizdir, senin hiçbir görüşün yoktur" diyor. Bunu hiçbir şekilde demokrasiyle uyumlu bulmak mümkün değildir. Bu antidemokratiktir." Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, seçim sisteminin ve meclis iç tüzüğünün değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye"de halkın sesinin iktidara taşınacağı bir ileri demokratik mekanizmanın kurulmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.

Kurtulmuş, Keşap, Espiye ve Tirebolu ilçelerinde de ziyaretlerde bulunacak, daha sonra Rize"ye gidecek.

milliyet