Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli olan Uğur Acar'ın uyandığını, el işaretleriyle haberleştiklerini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk yüz nakli ile dünyanın aynı anda yapılan kol ve bacak nakli olan hastaların durumları düzeliyor. Yüz nakli olan Uğur Acar bugün itibariyle gözlerini açtı.

Konuyla ilgili basın mensuplarına bilgi veren Prof. Dr. Ömer Özkan, Acar'ın sabah itibariyle daha iyi bir durumda olduğunu ifade etti.

Hastanın durumu gün geçtikçe daha iyi bir duruma geldiğini belirten Özkan, "Her iki hasta da tepki vermeye başladı. Yüz nakli yaptığımız hastayla iletişim içerisindeyiz. Öğleden sonra yoğun bakımdan çıkaracağız. Durumunu anlattık. Bir sıkıntısı olup olmadığını sorduk. Herhangi bir sorunu olmadığını söyledi. Ne zaman çıkacağım anlamında bir şeyler yazdı. 'Her hangi bir sorunum yok' anlamında el işareti yaptı. Hastaya haftaya bir ayna vereceğiz." dedi.

ŞANS ''YÜZÜNE'' GÜLMÜŞ
Akdeniz Üniversitesi'nde yüz nakli gerçekleştirilen Uğur Acar'ın ameliyat kararında, ''Şans yüzüne güldü'' deyimini gerçek anlamda doğrulayan bir sürecin yaşandığı ortaya çıktı.

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, A.A muhabirine, kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır ve yüz nakli yapılan Uğur Acar'un durumlarına ilişkin bilgi verdi.

Özkan, Kavdır'a nakledilen kollarda şu anda herhangi bir problem olmadığını ancak ameliyat sonrası 10 günün riskli olduğunu, olası risk durumu için Kavdır'ı her açıdan takip ettiklerini söyledi.

Kavdır'ın vücudunun reddettiği bacağı da, kollarda herhangi bir sorun olabileceği ihtimali üzerine ''yedeklediklerini'' anlatan Özkan, hastanın kollarında herhangi bir sorun çıktığı takdirde bacaktan alınacak deri ve dokuların kullanılabileceğini anlattı.

Özkan, şöyle konuştu:
''Bacağı yedekliyoruz, şu bir kaç gün içinde kollarda bir sorun çıkabilir, damar parçaları ihtiyaç olabilir, ek deri yamaları gerekebilir, böyle bir durumda bacaktan parçalar kullanabiliriz. Zaten verici ailenin de böyle bir izni var. Kullanımlar tamamlandıktan sonra kalan kısmı aileye teslim edip, defnedilmesi sağlanacak.''
Bacaktaki diğer deri, sinir, damar gibi dokuların başka hastalar için de kullanılabileceğini, bunların stoklanıp, bankalara konulduğunu anlatan Özkan ''Ancak şu anda bacak sadece Atilla Kavdır için yedeklendi'' dedi.

Yüz nakli olan Uğur Acar'ın bugün uyandırılacağını kaydeden Özkan, Kavdır'ın bacağı alındığı için ikinci bir operasyon geçirdiğini ve bu nedenle uyanma süresinin de gecikeceğini anlattı.

''Şanslı olan Uğur oldu''

Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz naklinin ardından başvuru sayısının daha da artacağını söyledi.
Alıcı ve vericinin kan ve doku uyumunun önemine işaret eden Özkan, bu konuda Uğur'un diğer yüz nakli bekleyen hastalara göre daha şanslı olduğunu ifade etti.

Özkan, ''Uğur, benim sıradaki hastam değildi. Uğur, hazırladığımız üçüncü hastaydı ama kan grubu, diğer testleri, değerlendirmeleri Uğur'a uydu. Uğur, şanslı olan oldu'' dedi.

Yurt dışından da nakil için arayanlar olduğunu vurgulayan Özkan, rahim konusunda da çok talep olduğuna değindi.

''Bu tarihi operasyon bizi dünyanın gündemine taşıdı''

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk milletinin tarih boyunca önemli işlere, ilklere imza atmış bir ulus olduğunu söyledi.

Akdeniz Üniversitesi'nin de ilklere imza atan bir üniversite olduğunu ve bu sloganla yola çıktıklarını vurgulayan Kurtcephe, ''Bu tarihi operasyon bizi dünyanın gündemine taşıdı. Dünyanın en büyük kuruluşları, organları bizden bahsediyorlar. Bizi arayıp tebriklerini iletiyorlar. Bu beni çok gururlandırıyor'' dedi.

Kurtcephe, bu başarının diğer Türk hekimlerine örnek olacağını ve onların da benzer başarılı çalışmalara imza atacaklarına inandıklarını kaydetti.