Yunanistan, Başbakan Yorgo Papandreu’nun Avrupa Birliği kurtarma paketini referanduma götürme kararına gelen tepkiler nedeniyle sallandığı saatlerde ikinci bir şok yaşadı.

Papandreu’nun yakın müttefiki Savunma Bakanı Panos Beglitis, önceki akşam yaptığı süpriz açıklamayla genelkurmay başkanı da dahil, ordunun üst kademesinin topyekün değiştirildiğini ve 16 generalin emekliye ayrıldığını duyurdu. Papandreu hükümeti için cuma yapılacak olan güvenoylamasından sadece iki gün önce gelen bu ani karar, “Yunan ordusu darbe mi planlıyordu” spekülasyonlarını da beraberinde getirdi.

Yorgo’ya yakın isimler

Yunan Dış İlişkiler ve Savunma Konseyi (KİSEA) toplantısında resmiyet kazanan değişiklikler sonunda Genelkurmay Başkanı Yannis Yangos ile Kara Kuvetleri Komutanı Frango Franguli, Deniz Kuvvetleri Komutanı Dimitris Elefsiniotis ve  Hava Kuvvetleri Komutanı Vasili Klokoza’nın görevlerine son verildi. Aynı toplantıda Yunan ordusuna yeni komutanlar olarak Genelkurmay Başkanlığına korgeneral Mihalis Kostarakos, Kara kuvvetleri komutanlığına Konstantinos Ziazias, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına koramiral Kosmas Hristidis getirildi. Yeni isimler Papandreu’ya yakınlıklarıyla tanınıyor.

CIA uyarmıştı

Yunanistan’da orduda terfiler ve emeklilikler, 7 Kasım’da görüşülecekti. Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA, Mayıs ayında yayınladığı bir raporda   Yunanistan için en büyük tehdidin darbe olduğunu dile getirmişti. Papandreu hükümetinin ani kararı üzerine muhalefet ayağa kalktı.

Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi, “Hükümetin çökmek üzere olduğu ve güvenoyunu bile garanti altına alamadığı bir zamanda, hiçbir şart altında bu değişiklikler kabul edilemez.

Hükümetin artık ne ahlaki ne de gerçek bir otoritesi var. Bu sürpriz hareketler krizi daha da kötüleştirir” açıklamasında bulundu. Sol kanat Syrizia Partisi ise “Hükümetin bu kararı, yüksek derecede siyasileşmiş bir ordu yaşatarak kontrol sağlamaya çalıştığı izlenimini veriyor” dedi.

Darbe planları mı vardı?

Dış basın ise ordunun üst kademesindeki değişiklik üzerine “Papandreu darbeden mi korkuyordu” diye sordu. İngiliz gazetesi Daily Telegraph, “Bu gelişme hükümetin Türk tarzı askeri komplodan şüphelendiği izlenimini verdi” yorumunda bulundu. Ancak Yunanistan içinde bu tarz spekülasyonlar ve iddialar konuşulmuyor.

Papandreu’nun kendisi gibi başbakan olan dedesi Georgis Papandreu, ordunun 1967’de gerçekleştirdiği darbe ile görevinden alınmış ve ev hapsindeyken hayatını kaybetmişti.

Yunanistan’da cunta yönetimi 1974’te sona erdi ve o günden beri ülkede darbe yaşanmadı.

 BASIN ŞAŞKIN

‘GARİP ATAMALAR’

Yunan basını önceki akşam sürpriz toplantı ile yapılan değişiklikleri  “garip atamalar” şeklinde değerlendirdi. Gazeteler yeni komutanların atanması için, kıdem sırasında önde bulunan 7 korgeneral ve 5 koramiralin zorunlu olarak emekliye ayrılmasına karar verildiğine dikkati çekti.

Yunan medyası gelişmeleri  “hükümet orduda kendi ekibini kurmaya karar verdi” şeklinde yorumluyor. Dimokratia gazetesi  “Garip atamalar, kelleler alındı” manşetini attı. “Orduda kelleler söküldü” manşetini  kullanan  Elefterotipiya da “Savunma Bakanı’nın ne istediği anlaşılamadı, kararın izahı yok” ifadesini kullandı.

Yorgo’nun kaderi bu vekillerin ellerinde

Avrupa Birliği’nin 109 milyar euro’luk kurtarma paketi ve beraberinde getireceği sert ekonomik önlemleri “Euro’ya devam mı, drahmiye dönüş mü?” sorusuyla referanduma götürmeye karar veren Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun kaderi 4 milletvekilinin ellerinde...

Pasok partisi meclis grubundan hükümete güvenoyunu tazelemesini isteyen Papandreu’nun iktidarda kalıp kalmayacağı parlamentoda yarın gece yapılacak referandum oylamasının sonucuyla belirlenecek.

‘Pantolon giydiler’

Papandreu hükümetini 300 sandalyelik parlamentoda 153 milletvekilli küçük bir çoğunluk desteklerken Atina milletvekili Milena Apostolaki, referandum kararına karşı çıkarak Pasok’tan istifa ettiğini ve artık bağımsız milletvekili olduğunu açıkladı. Böylece iktidarı destekleyen çoğunluk 152’ye indi.

İktidar parlamento grubunun etkin ismi Vaso Papandreu ise “milli birlik hükümeti” oluşturulmasını istedi.

Drama milletvekili Hara Kefalidou ve Selanik milletvekili Eva Kaili ise referandum önerisine kesinlikle karşı çıktıklarını açıkladı. Kritik oylamada 4 milletvekili hükümete güvenoyu vermese Papandreu devrilecek. Yunan medyasında vekillerin açıklamaları “Cesur kadınlar” ve “Pasok’un kadın milletvekilleri pantolon giydi” başlıklarıyla yorumlandı.

Referandum erkene alınıyor

Bu arada önerdiği referandumu, ülkede ve AB içinde oluşan büyük tepkilere ve “euro bölgesini batırma” tehlikesine rağmen gerçekleştirmeye kararlı olduğunu bakanlar kurulu toplantısında yineleyen başbakan Papandreu referandumu erkene almaya karar verdi. Son planlamaya göre referandum Ocak 2012’de değil Aralık 2011’de yapılacak.

Papandreu’nun kararına Almanya’dan gelen “Madem referandum yapılacak, hiç olmazsa mümkün olduğu kadar süratle yapılsın” şeklindeki tepkilerin de rol oynadığı belirtiliyor.

milliyet