Kimi uzmanların 'artçı', Kandilli'nin 'yeni' dediği depremde 2'si otel 25 bina yıkıldı. 16 kişi enkazdan çıkarılırken kurtarma çalışmaları sürüyor

Van, 23 Ekim'de 604 kişinin ölümüne yol açan depremin ardından dün gece 21.23'te 5.6'lık bir depremle daha sarsıldı. Habercilerin ve Kızılay görevlilerinin kaldığı iki otel ile bir dershanenin de olduğu 22'si boş 25 bina yıkıldı. Gazetemiz baskıya girerken yıkılan iki otelin enkazından 16 kişi kurtarıldı. 100'e yakın yaralı olduğu bildirilirken sadece Bayram Otel'in enkazında 30'dan fazla kişinin olduğu sanılıyor. Kimi uzmanların 'artçı', Kandilli'nin ise 'yeni bağımsız' bir sarsıntı dediği depremin merkez üssünün Edremit ilçesi olduğu açıklandı. Kandilli Rasathanesi UDİM Müdürü Doğan Kalafat, "Bu deprem 7.2 büyüklüğündeki deprem sonucunda oluşan sistem içersindeki farklı bir parçanın kırılmasıdır. Artçı deprem değildir" dedi. Paniğe yol açan depremde, daha önce ağır hasar gören köylerdeki bir kaç kerpiç ev ile "oturulabilir" raporu verildiği iddia edilen 2'si otel ve bir dershanenin de bulunduğu 25 bina yerle bir oldu. Yıkılan 'Bayram Otel'de muhabirlerin ve Kızılay görevlilerinin yanı sıra İranlılar'ın da konakladığı bildirildi. Bu arada ilk 15 dakika içinde beş deprem daha kaydedildi. Büyük depremden sonra korkularına rağmen evlerinde kalmaya devam eden çok sayıda vatandaş sokağa fırladı. Ağlayan ve sokaklarda koşturan depremzedeler yakınlarına ulaşmaya çalıştı. Edremit'e bağlı Çelebibağ köyündeki çok sayıda evde çatlaklar oluştu. Son sarsıntıda yıkılan Bayram Oteli, 40 yıllık bir yapı. Enkaz haline dönüşen otele ulaşan ekipler, hızla arama-kurtarma çalışmalarına başladı. İlk bilgilere göre Bayram Oteli'nde kayıtlı olarak 70 müşteri bulunuyordu. Ancak kaçının deprem anında otelde olduğu kesinleşmedi.

 

CİHAN EKİBİ KURTULDU 

Bu otelde konaklayan Cihan Haber Ajansı ekibi enkaz altında kalmaktan son anda kurtuldu.

Dün akşam haberden dönen ve otele yerleşen ekip, yemek yemek için dışarı çıktığı sırada bina yıkıldı. Şok yaşayan kameraman Özgür Güneş, "3 kişilik ekip olarak otele gelip yerleştik.

Yemek için üzerimizi değişip otelden çıktığımız sırada sarsılmaya başladık ve bu sırada büyük bir gürültüyle bina çöktü. Saniyelerle enkaz altında kalmaktan kurtulduk" dedi. CİHAN'ın canlı yayın aracı da çöken binanın altında kaldı. Enkaz altında kalanlar arasında DHA'nın iki muhabirinin de bulunduğu iddia edildi. Depremin ardından tedbir olarak kentte elektrik ve doğalgaz kesilirken pazartesi günü açılması beklenen okullar da 5 Aralık'a kadar tatil edildi.

Kızılay bölgeye 15 bin çadır, AKUT ve sivil kuruluşlar yeni takviye ekipler, diğer kuruluşlar ise hava ve karayoluyla yeni yardımlar gönderdi. Deprem sırasında Erciş'te olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Van'a geçerek Kriz Merkezi'nden bilgi aldı. Bazı bakanlar bugün yeniden Van'a gidiyor.

'YUMRUK YEMİŞ BOKSÖR GİBİ '
Prof. Dr. Ahmet Ercan: 
"Depremin derinliği 4.8 km. Sığ depremlerden biri. O yüzden etkisi büyük oldu.Bu depremde yıkılan binalar daha önceki depremde hasar görüp yorulmuş olan binalardır. Binaları 10. raunttan çıkmış bir boksöre benzetebiliriz."

'ARAŞTIRMA YAPILMALIYDI'
Prof. Dr. Naci Görür: "Binalar 7.2'lik deprem sırasında yoruldu ve hasar gördü. Yıkılan otel demek ki epey hasar görmüş. Böyle bir araştırma yapılmış olsaydı 'burada kalmayın' denilecekti. Bu, afeti yönetmede hazırlıksız olduğumuzun göstergesi." 

'BİNALARA GİRMEYİN ÇADIRDA KALIN'
Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu: "Bu deprem artçı değil bağımsız bir deprem. 7.2'lik deprem başka bir fayı tetiklemiş olabilir. Kesin hasar tespiti yapılmadan kuşkulu ve hasarlı binalara girilmemesi gerekir. Çadırda kalınmalı. sabah