Bir önceki yazımda ısrarla üzerinde durduğum ve değişmesini beklediğim ‘’İş Güvenliği Uzmanlarının görev, yetki, sorumluluk ve Eğitimleri hakkında yönetmelik’’ te beklenen değişiklik yapıldı.

Uzman Çalışma Saatleri Değişti !

Güncellenen yönetmeliğe göre 01.01.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere                                             İş Güvenliği uzmanları;

Az Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 10 dakika ( mevcut süre 6 dakika )

Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 20 dakika  ( mevcut süre 8 dakika )

Çok Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 40 dakika ( mevcut süre 12 dakika ) çalışacaklardır.

Az tehlikeli sınıfta yer alan 1000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 1000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilecektir. ( Mevcut durum 2000 çalışan için en az 1 Uzman)

Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilecektir. ( Mevcut durum 1500 çalışan için en az 1 Uzman)

Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilecektir. ( Mevcut durum 1000 çalışan için en az 1 Uzman) Ayrıca İş Güvenliği Uzmanı arkadaşlar yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte tam gün çalıştığı işyeri dışında fazla çalışma yapamayacaklardır. Görüldüğü üzere uzmanların çalışma süreleri 1,7 – 3,3 kat artmış oldu. Umarım süre artışı ile çalışanlara daha kaliteli ve daha verimli hizmet verilmiş olur. Kesin olan süre artışı ile maliyet hesaplarının şaşacağı, özellikle geçiş aşamasında bir belirsizlik yaşanacağıdır. Umarım bir daha süreler değişmez, keza İSG sektöründe her süre değişiminde bir fetret devri yaşanıyor. Değişiklik ile Çok Tehlikeli Sınıfta olup çalışan sayısı 250’ nin üzerinde olan firmaların da şimdiden haykırışlarını duyar gibiyim.

Karşı Çıkmayalım, Gelin Planlarımıza İş Güvenliğini Dahil Edelim !

Geçtiğimiz hafta, ülkemizin farklı illerinde gerçekleşen 29. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kapsamında çeşitli kongre, sempozyum ve etkinlikler yapıldı. Haftanın açılışı, Ankara’da nezih bir otelde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk ÇELİK, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sayın Kasım ÖZER, bakanlık birim yöneticilerimiz, İSAG Dernek Başkanı Sayın Levent KAVLAK, ülkemizden alanlarında öncü akademisyenler, uzmanlar, konu ile ilgili uluslararası kuruluşlar, üniversiteler, meslek odaları, dernekler ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Her sene katıldığım bu etkinliğe, yine bazı Sendika Başkanlarının atışmaları damga vurdu.

… 1 Mayıs İşçi Bayramı niye Taksim’de kutlanmıyor muş?

Niye illaki Taksim diye tutturuyorlar anlamak mümkün değil. İstanbul’da başka yer mi kalmadı?              Git Kazlıçeşme’de yap. Git  Kartal ‘da yap. Siyasi partiler yapıyor. Mitingleri, çok da başarılı geçiyor. Sen de yap. Ya da başka platformda davanı savun. Taksimi konuşmanın yeri, İş Sağlığı ve Güvenliğine gönül verenlerin çeşitli illerden, ailelerini bırakarak,  belki de bin bir zorlukla geldiği Ankara’daki kongre değil. Yazık …

Yetkililere sesleniyorum, bu pozitif bilgi yüklü toplantılara ket vurulmasına artık izin vermeyelim. Çok daha önemli olduğunu düşündüğüm İş Sağlığı ve Güvenliği Haftamız 1 Mayıs’ın gölgesinde kalmasın. Ya İş Sağlığı Güvenliği Haftasının tarihini değiştirelim ya da bazı sendika ve STK ların konuya daha hassas yaklaşmalarını sağlayalım. Sadece İş Sağlığı ve Güvenliğine odaklanalım. Dinleyelim, konuşalım, tartışalım. Biliyoruz ki bilgi paylaştıkça çoğalır…

Hafta dolayısı ile bir diğer etkinlik de 9 Mayıs’ta İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı ‘Yerel Yönetimlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu’ idi. Çok başarılı bulmakla beraber, Sayın Kadir TOPBAŞ Bey ve ekibini, değerli katılımcıları, akademisyenleri, uzmanları ve misafirleri bu etkinliğin gerçekleşmesinde yapmış oldukları katkılardan ötürü teşekkür ederim.

Unutmayalım  “Önlemek, Ödemekten Ucuzdur”

Yeni Somalar yaşanmasın….

Saygılarımla.