Kcell'deki yolsuzluk iddialarında şok gelişme... Kcell yönetimine yakınlığıyla tanınan Mehmet Uysal, İstanbul'a para taşırken Kazakistan'da yakalandı

TURKCELL'in İsveçli ortaklarından TeliaSonera'nın kontrolündeki Kcell'de yaşanan yolsuzluk iddialarında şok gelişme. Kazak polisinin geçtiğimiz haftalarda, Kazakistan'da ortaya çıkarılan yasadışı parayı bavullarla Türkiye'ye getirmek isteyen bir adamı tutukladığı ortaya çıktı. Almatı Havaalanı'nda yakalanan kişinin isminin Mehmet Uysal olduğu ve Kcell yönetimiyle yakın ilişkileri bulunduğu belirtilirken, söz konusu şahıs İstanbul uçağına binmeden önce yakalandı. Almatı Gümrük Departmanı Basın Servisi'nden yapılan açıklamaya göre, Almatı Havaalanı'nda Almatı-İstanbul seferi yolcusu gümrük kontrolünden geçerken üzerinde deklare edilmemiş 215.570 dolar tutarında döviz bulundu. Kurye şu an hala gözaltında. Kuryenin yakalanması akıllara Kcell'deki yolsuzluk iddialarını getirdi. Gazeteci Yavuz Semerci'nin sitesi Gazeteport'un geçtiğimiz aylarda yayımladığı iddialara göre TeliaSonera tarafından Kcell'e atanan yönetim, Ericsson'da görevli bir ekiple işbirliği yapıyor. Bu sayede büyük bir para kaynağını kendilerine aktarıyorlar. 2007'de göreve gelen yönetim, yolsuzluk için iki ayrı yöntem kullanıyor.

Defalarca boyayıp milyonlar alıyorlar

PARA aktarma yöntemine örnek olarak şu örnek gösteriliyor; Kcell'in yönetimine gelen V.A. göreve geldikten sonra 60 milyon dolarlık bir bina inşaatı yapmak istiyor. Bu inşaat için Y.T.'ye ait iki şirket tarafından biri 62 diğeri ise 68 milyon dolarlık iki teklif verdiriliyor. İhale V.A.'nın yakını olduğu belirtilen E.M. tarafından alınıyor. Bu iş için de 30 milyon dolar nakit ödeniyor. Ancak daha sonra E.M. ile V.A.'nın arası açılıyor. Mardinli olduğu belirtilen E.M., V.A'nın evinin alt katını tutarak silahlı adamlar ile V.A'yı tehdit ediyor. V.A da tehditten korunmak için koruma tutmak zorunda kalıyor. V.A, devreye giren bazı isimler sayesinde bu tehditlerden kurtuluyor. Ama yine de E.M.'ye kalan ödeme de kuruşu kuruşuna gerçekleştiriliyor. Ancak, bu iddiaların ötesinde binada yapılan iş sadece binanın defalarca boyanmasından öteye geçmiyor. Taşeron firmalara verilen bedel, çanta içinde Türkiye'ye getirilerek doğrudan paylaşılıyor...

TAŞERON ÜZERİNDEN NAYLON FATURA

BUNLARDAN ilki, sahte siparişlerle yapılmayan işlerin yapılmış gibi gösterilerek taşeron firmalar üzerinden yöneticilere kaynak aktarılması. İddialara göre, Kcell yönetimi altyapı hizmeti, teknik destek hizmeti, ulaştırma hizmeti gibi bazı hizmetleri Ericsson'dan alıyor. Ericsson'da Kcell yönetimine yakın iki ismin katkısıyla, Kcell'in talep ettiği hizmetler, teşaronlara devrediliyor. Taşeronlar aracılığıyla kesilen naylon fatura ile hizmetler, verilmemesine rağmen verilmiş gibi gösteriliyor.

Maliyetler şişiriliyor

İKİNCİ para aktarma yöntemi ise birim maliyetlerin şişirilmesi. Bu noktada V.A ile Ericsson'un ülkedeki yöneticisi C.S.E. arasındaki ilişki öne çıkıyor. Kcell yönetimi, saha kurulumlarıyla ilgili olarak Ericsson'un ülkedeki yöneticisi ile irtibata geçiyor. Ericsson'un yöneticisi ise işi her iki tarafın da 'onayladığı' iki taşeron firmaya devrediyor. Firmalardan birinin adı Metro, diğerininki ise Micro.

Uçakla taşıyorlar

MALİYETLER şişirilirken normalde 213 dolar olan saha kurulum ücreti, 474 dolara yapılıyor. Buradan Ericsson'a yüzde 5 ila 15 arasında bir iş bedeli veriliyor. Kalan para taşeron üzerinden Kcell ve Ericsson yöneticilerine aktarılıyor. Bu paraların da yine aynı şekilde Kcell yöneticileri tarafından uçak ve çantalar ile Türkiye'ye taşındığı belirtiliyor.