Scooter olarak bilinen küçük şehiriçi motosikletler kullanarak tam 36 Türkiye turu gerçekleştiren ve son 6 yılda 355 bin kilometre yol kat eden Akhisarlı Ümmet Perkitan, yolların çağrısına dayanamadı ve yeniden yollara düştü. 37. Türkiye turuna yaşadığı Kuşadası’ndan start veren Ümmet Perkitan’ın yolculuğu 4 ay sürecek.
38 yıldır motosiklete binen ve çeşitli işler yapmasına rağmen her işi bırakarak eninde sonunda yollara düşen Ümmet Perkitan, Kıbrıs, hatta Batum’a kadar uzanan seyahatlerinde yaşadığı maceraları bir anı kitabında toplamak istediğini söylüyor. Türkiye Motosiklet Kulübü’nün maddi ve manevi destek verdiği Ümmet Perkitan’ın ünü her geçen yıl artarken, adı motosiklet camiasında bir fenomene dönüştü. “Hiç evlenmedim. Orijinal Bekarım. Ben zaten yollarla evliyim” diyen yolların Ümmet Abi’si, sponsorlukların yetmediği yerlerde gerekirse montunu satıp yola devam ediyor.
Otel, yemek ve yedek parça sporsorluğu konusunda yeni bir anlaşmanın eşiğinde olduğunu açıklayan Ümmet Perkitan, yolların çağrısına dayanamayıp son olarak Kuşadası’nda açtığı pilav salonunu da kapattığını ve yeni Türkiye turuna çıkacağını söyledi. Komilik, aşçılık yapan, İzmir Kemeraltı’nda çay ocağı işleten ve son olarak Kuşadası’nda işlettiği pilav salonunu da kapatan Perkitan, şunları söyledi: “Ne iş yaparsam yapayım, bir süre sonra arzularıma yenilerek yollara düşüyorum. Eksiden mobilet ile Türkiye turları yaptım. Montumu satar benzin alırdım. Belediye başkanlarından yardım rica ederdim. Bulaşık yıkayıp, kömür taşıyıp para kazanır yoluma devam ederdim. Hiçbir yerde durmazdım. 2006’da Mondial beni keşfetti. Yola çıktım. Param yoktu. Benzincide çalışıp kayış değiştirdim. Bayiler benzin aldı. İlk MT 125 gezisinde Van’a kadar gittim. Mondial ile toplam 71 bin kilometre yol yaptım. 2007’de Motoran firması devreye girdi. İki yıl sponsor oldu. 150 cc motor aldım. Para da verdiler. Yemek ve otel ayarladılar. Sonra 250 cc. Yamaha ile 6 Türkiye turu yaptım. Sonra İstanbul’da kaza yaptım ve motosikletimi satmak zorunda kaldım. Ayağım daha sonra iyileşti, ama ruhum iyileşmedi. Motosiklet ve yol tutkum peşimi bırakmadı. 7-8 şirketten motor aldım. 6 yılda 355 bin kilometre yol yaptım ve bölge bölge Türkiye’yi dolaştım. Yolda karnım acıkınca şantiyelere giriyorum, işçilerle birlikte yemek yiyorum. Hatta paket yapıp yanıma yiyecek bile veriyorlar. Hava müsaitse çadır kullanıyorum, değilse ya otelde ya da arkadaşlarımda kalıyorum”

Motosiklet ile gezerken inanılması güç olaylar yaşadığını da anlatan yolların Ümmet Abi’si, özellikle Ordu’da başından geçen bir anıyı paylaşmadan edemiyor. Ordu tünelleri çıkışında, Fatsa yakınlarında kayışı kopan Ümmet Perkitan, anısını şöyle anlatıyor: “Kayış kopmuştu, yakıt bitmek üzereydi. Param yoktu. Motoru benzinliğe bıraktım. Sonra girişte bir motorcu gördüm. Sahibi Abdulah Çakıcı, ben içeri girdiğim anda internet sitemden fotoğraflarıma bakıyormuş. Beni görünce şoke oldu. ‘Ümmet Abi nasılsın? Hoş geldin’ dedi. Ben de çok şaşırdım. Sonra beni oturttu. Gidip motorumu alıp geldiler. Kayışı değiştirdiler. Bir gece misafir edip, depoyu fullediler. Borcumu sorunca ‘Ne parası, bu adam gelse de destek olalım diye konuşmuştuk biz’ dedi. Gözlerim yaşardı, çok duygulandım. Bu olayı unutamıyorum”
37. Türkiye turuna Kuşadası’ndan start veren Ümmet Perkitan, Aydın, Muğla, Fethiye, Kaş, Kemer güzergahından Antalya’ya gideceğini, oradan da Isparta, Burdur, Uşak, Manisa ve İzmir hattından Kuşadası’na döneceğini söyledi. Kişisel web sayfasının www.perkitan.com adresinde yayında olduğunu ve yolculuklarıyla ilgili bilgi almak isteyenlerin ziyaret edebileceğini kaydeden Perkitan, sponsor olmak isteyenler için iletişim bilgilerinin sitesinde bulunduğunu da sözlerine ekledi.