YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sisteminde bir değişiklik planlanmadığını belirterek, “Belki 4-5 yıl sonra birinci basamak sınavını kaldırır, yerine eskiden yapılan olgunluk sınavı gibi bir sınav yaparız” dedi. Üniversitelere merkezi yerleştirme sonucunda bu yıl boş kontenjan sayısının geçen yıla göre daha az olduğunu söyleyen Özcan, boş kontenjanlarla ilgili bir inceleme yapıldığını bildirdi.

Tercih edilmedi

Bu incelemelerde biyoloji, fizik ve kimya gibi temel bilimlerle ilgili bölümlere fazla talep olmadığını belirten Özcan, bunun yanı sıra bazı ön lisans programlarının da boş kaldığını kaydetti. Özcan, “Bunlarla ilgili derhal kararlar alacağız. Eğer talep görmüyorsa bundan sonra ek kontenjanlarımızda kontenjan vermeyeceğiz. Sıfır öğrenci alan bölümler var. Artık onlara ek kontenjan vermenin bir anlamı yok çünkü öğrencileri cezbetmiyor” diye konuştu. Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fizik, kimya, biyoloji gibi bölümlerin yanı sıra meslek yüksekokullarında bazı bölümler var ki; mesela Su Ürünleri ile ilgili bölümler maalesef öğrencileri çekememiş, biz bunları açmamaya, açtıklarımızı da bir şekilde birleştirmeye çalışacağız. Mesela bir merkez okul bulacağız. Böylece küçük küçük, dolmayan bölümleri ortadan kaldıracağız ki bir sinerji yaratalım. Bu bir kapatma değil ama başka yere nakletme, birleştirme olacak.”

Sınav tek olacak

Özcan, üniversiteye giriş sisteminde bir değişiklik planlanıp planlanmadığı konusunda da sistemde hiçbir değişiklik olmayacağını vurguladı. YGS ve LYS sisteminin iki aşamalı olarak devam edeceğini belirten Özcan, ikinci aşama sınavı LYS’nin de bugünkü gibi birkaç oturum şeklinde uygulanacağını anlattı. Liselerdeki eğitim-öğretimine paralel olarak ilerde bazı düzenlemeler yapılabileceğini söyleyen Özcan, “Belki bundan 4-5 yıl sonra birinci basamağı kaldırır eskiden yapılan olgunluk sınavı gibi bir sınav yaparız” diye konuştu. Özcan, bu konuyu Milli Eğitim Bakanlığı ile henüz görüşmediklerini belirterek, yeni Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’den randevu talep ettiklerini söyledi.

Öğrenci harçları

Üniversite öğrencilerinin ödedikleri harç miktarlarına ne kadar zam yapılacağı sorusu üzerine Özcan, bu konuda üç alternatifli bir yöntem izlendiğini anlattı. Bunlardan birinin enflasyonun üstünde, birinin enflasyon oranında, diğerinin de enflasyon oranının altında olduğunu ifade eden Özcan, YÖK’ün teklifinin Milli Eğitim Bakanlığına sunulacağını ve sonra Bakanlar Kurulunda ele alınacağını belirtti.

‘Tercih yoksa sınavsız geçiş yapılsın’

Cihat Şener, Eğitim Uzmanı


“Bazı bölümlerin tercih edilmemesi beklenen bir sonuç veya hata değil. Ancak bu bölümleri kapamak hata olur. Sorun, tercih edilmeyen bölümlere sınavsız öğrenci alınarak çözülebilir. Tıpkı meslek liseliler için uygulanan puansız geçiş modeli ile bu bölümler kurtarılabilir. Bir fizik bölümünden mezun olan kişiyi fizik öğretmeni yapamıyoruz. Adaylar açıkta kalacaklarından korktukları için bu bölümleri tercih etmiyorlar. Bu tarz bölümler araştırmacı yetiştirir. “

‘İş ön planda’

Celil Vardar-Final Dershanesi Rehberlik Uzmanı


“Bilim ve teknolojide çok hızlı bir gelişim ve değişim var. Bu niyetle fizik, kimya, biyoloji ve su ürünleri gibi bölümler açıldı. Ancak Türkiye’de tercih yapılırken iş bulma garantisi ön planda olduğu için, bu bölümler boş kaldı. Çünkü bu bölümler ülkemizde iş garantisi vermeyen bölümler.”

‘Dünyada kapatılıyor’

Burak Kılanç-Kültür Üniversitesi Yöneticisi


“YÖK Başkanı, kontenjanları yüzde 80 artırmıştı. Kontenjanlar fizibilite çalışması olmadan artırıldı. Anadolu’nun ufak bir şehrinde fizik bölümünün ikinci öğretimi neden açılır ki? Bu bölümler zaten boş kaldı. İş garantisi olmayan bölümler olan fizik, kimya ve biyoloji kapatılmaya mahkum. Bütün dünyada durum aynı. Bu bölümler, bilim insanları yetiştirir. Ancak Avrupa Birliği, su ürüleri, gıda ve ziraat mühendisliği bölümlerini parlayacak meslekler olarak açıkladı. Ne yazık ki ülkemizde bu bölümler henüz farkedilmedi.”

2010’da en çok hukuk, tıp ve öğretmenlik tercih edildi

Türkiye’de LYS sonrası yapılan tercihlerde en çok tercih edilen bölümleri, son olarak Kültür Üniversitesi ArGe Merkezi hazırladı. Çalışmaya göre, eşit ağırlık alanında en çok tercih edilen bölüm hukuk, sayısalda tıp ve sözelde ise Türkçe Öğretmenliği...

Sayısal (MF Puan Türü)

Bölüm Yerleşen

Tıp 6.977

Diş Hekimliği 462

Elektrik -Elek. Mühen. 402

Endüstri Mühendisliği 375

Bilgisayar Mühendisliği 363

Eşit Ağırlık (TM puan Türü)

Bölüm Yerleşen

Hukuk 5.011

Reh. ve Psik. danışmanlık 493

Psikoloji 456

İşletme 424

İktisat 308

Sözel (TS Puan Türü)

Bölüm Yerleşen

Türkçe Öğretmenliği 3.467

Türk Dili ve Edebiyatı 1.145

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 434

Tarih 329

Türk Dili ve Edebiyatı Öğret. 318