YÖK’ün, Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları’nın koordinasyonuyla yaptığı çalışmaya göre, Suriye’deki Türk öğrenciler, öğrenimlerine Suriye’ye yakın bölgedeki Türk üniversitelerinde devam edebilecekler. Öğrenciler, Suriye’ye yakın olan Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş gibi illerdeki üniversitelere yerleştirilebilecekler.

Türkiye’de kalma şansı

Suriye’deki Türk öğrenciler, Türkiye’ye gelirken yanlarında, öğrenci olduklarını belirten öğrenci belgeleri ile gelirlerse, not ortalamalarını da tutturmaları halinde öğrenimlerine mezun olana kadar Türkiye’de devam edebilecekler. Bu öğrenciler Türkiye’deki üniversitelerden diploma alabilecek. Ancak, öğrenci belgesiyle gelemeyen öğrenciler, belgeleri olmadığı için misafir öğrenci statüsünde eğitim alıp, savaş bittikten sonra Suriye’ye dönecekler. Bu öğrencilere Türkiye’den diploma şansı tanınmayacak.

Dinçer de olumlu karşılamıştı

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de Suriye’de okuyan Türk üniversite öğrencilerinin öğrenimlerine Türkiye’de devam etme taleplerinin olumlu görüşle YÖK’e iletildiğini söylemişti. Şam ve Halep Üniversiteleri’nde Türk vatandaşı 25 öğrenci eğitim görüyor.

İlk ve ortaöğrenimde misafir öğrenci

Milli Eğitim Bakanlığı, savaş nedeniyle Türkiye’deki mülteci kamplarına yerleştirilen Suriyeli ailelerin ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan çocuklarına da misafir öğrenci olarak, Türkiye’deki okullarda eğitim veriyor. MEB yetkilileri, savaş bitene kadar bu öğrencilerin misafir edildiğini, ancak bu öğrencilerin Türkiye’den diploma almasının söz konusu olmadığını bildirdi. Yetkililer, “Türkiye’de oturma izni olmayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan öğrencilere diploma verilemez. Sadece misafir öğrenci olabilirler. Savaş bitip, normal hayata dönünce de ülkelerinde eğitimlerine devam ederler” dedi.