Birçok insanın severek yediği meyvelerden biri böğürtlen. Ancak o sadece tadı hoşunuza gittiği için yiyebileceğiniz bir meyve değil aynı zamanda aklınıza gelmeyecek kadar çok faydası bulunan bir şifa kaynağı. İşte kanserden, sindirim sistemine kadar birçok konuda böğürtlenin görevi.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Böğürtlen tam bir C Vitamini deposudur. Diyetisyen Ursula Arens C vitamininin vücutta önemli birçok fonksiyonu olduğunu söylüyor. Arens'e göre C vitamini kan basıncını düşürmeye yardımcı, kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı ve bağışıklık sistemi için yaşamsal önem taşıyor. C vitamini ayrıca vücudun demir emilimini de sağlıyor. Demir almak kadar vücudun bunu emmesi de önemli.

SİNDİRİM SİSTEMİ SAĞLIĞI

Böğürtlenler ayrıca yüksek lif değeri taşıyor. Aşağı yukarı bir avuç dolusu böğürtlen günlük alınması gereken lif miktarının 3'te 1'ini karşılıyor.

İYİLEŞTİRME

Böğürtlenler ciltteki ufak tefek yaraları iyileştirebiliyor ve gözenekleri sıkılaştırarak tonik görevi görebiliyor. Eskiden böğürtlenler koca karı ilacı olarak kullanılır ve püre haline getirilerek yaralara sürülürdü.

KANSER DÜŞMANI

Yine diyetisyen Ursula Arens böğürtlenlerin antosiyonin adı verilen ve antioksidan içeren bir grup bitki pigmenti içerdiğini söylüyor.

Bazı antosiyoninler tümör hücrelerinin büyümesini engelliyor. Ayrıca böğürtlenler flavonoid adı verilen ve C3G denilen bir maddeyi içeriyor. Bu da cilt ve akciğer kanserine karşı etkili bir madde.

GÖZLERİ KORUYOR

Böğürtlenler lutein denen bir maddeyi de içeriyor. Luteinin görevi ise gözü ultraviyole ışınların yarattığı tehlikeden korumaya yardımcı.

KEMİK SAĞLIĞI

Bir avuç dolusu böğürtlen günlük alınması gereken manganez miktarının yarısını karşılıyor. Mükemmel bir mineral olan manganez kemiklerin güçlenmesi için hayati önem taşıyor.

HÜCRE YAPIMI

Folik asit özellikle hamile bayanların en önemli ihtiyaçlarından biridir. Böğürtlen hücre yapımında önemli rol oynayan folik asit için de önemli bir kaynak görevi görüyor.