Şeker pancarı yerine mısırdan elde edilen şeker neredeyse bütün hazır yiyeceklere girmiş durumda. Halk sağlığını tehdit eden mısır şurubundan yapılan gıdalar pankreas kanserini tetikliyor.

Üç tehlikeli beyaz olarak bilinen "un, şeker ve tuz"un insan sağlığına etkisi tartışılırken, daha az maliyetle elde edilen ve gazozdan çikolataya pek çok üründe kullanılan nişasta bazlı şeker (NBŞ), bazı AB ülkelerinde yasaklandı.

Türkiye, dünyanın en büyük 4. şeker pancarı üreticisiyken, ton başına sadece 250-300 dolar daha ucuz olan “mısır şurubu” üretmek için sadece 2010"da 500 bin ton mısır ithal etti. Ancak içeriğinde fruktoz olan mısır şurubu ile yapılan gıdalar, doktorlara göre kronik hastalıkları salgına dönüştürüyor.

Fransa, Hollanda ve İngiltere, bu nedenlerle Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) olarak da adlandırılan mısır şurubu üretimini yasakladı. En büyük üretici ABD, üretim kotasını düşürdü. Türkiye"de ise Danıştay"ın kesinleşmiş kararına rağmen Bakanlar Kurulu kotayı düşürmemekte ısrar ediyor.

NBŞ artık kotalı, kotasız ve merdiven altı olarak; alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, baklava, bisküvi ve her türlü unlu mamul sanayiinde kullanılıyor. Üstelik yalnızca tat verici olarak değil fermantasyon, raf ömrünü uzatma, nem dengesini koruma amacıyla da...

HERKES YASAKLIYOR BİZ ARTIRIYORUZ

Tokluk hissi vermeyen ve kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen nişasta bazlı şeker (NBŞ), Fransa, Hollanda ve İngiltere"de yasaklandı.

Bağımsız bilim adamlarının, “Mısırdan elde edilen NBŞ"de yüksek oranda fruktoz (meyve şekeri) var. Fruktoz, tokluk hissi uyandırmaz aksine yedikçe yedirir. Kronik hastalıklar salgına dönüşmeden önlem alınmalı” dediği NBŞ için Türkiye bir cennet durumunda.

Türkiye"de mahkemeler, şirketlere "kotayı düşür" dese de Bakanlar Kurulu yetkisini, kotayı artırma yönünde kullanıyor. NBŞ artık kotalı, kotasız ve merdiven altı olarak tüm gıda maddelerinde kullanılıyor.

En büyük üretici konumundaki ABD"nin Gıda ve İlaç İdaresi FDA, Nisan 2008"de “içeriğinde yüksek fruktoz olan NBŞ suni tatlandırıcıdır” açıklaması yaptı. ABD"de bilim adamları, obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların artışını NBŞ"ye bağlayınca, yüzde 10 olan ABD üretim kotası, yüzde 2"lere düşürüldü.

Bu gelişmeler yaşanırken Türkiye, yüzde 10 olan NBŞ üretimkotasını yüzde 15"e çıkardı. Bunun tek nedeni ise nişasta bazlı şekerin, pancardan elde edilen şekere oranla ton başına 250-300 dolar daha ucuz olmasıydı.

Şeker pancarında dünyanın 4"üncü büyük üreticisi olan Türkiye, yeterli oranda mısır üretiliyor olmasına rağmen dışarıdan ithal ettiği mısırla NBŞ üretiyor. Türkiye"de gıda maddelerinde kullanım oranı ise bazı verilere göre yüzde 30 ancak yüzde 50- 80"lere vardığı iddia ediliyor.

BU İŞTEN KAZANAN KİM?

HEM SAĞLIK ELDEN GİDİYOR HEM ÇİFTÇİ PERİŞAN OLUYOR


Avrupa"da kişi başına NBŞ tüketiminin 1-1.5 kilo, Türkiye"de ise 6 kilo civarında olduğunu söyleyen Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, NBŞ üretimiyle ticari açıdan Türkiye"nin kâr etmediğini, buna rağmen halk sağlığının bozulmasına göz yumulduğunu şu verilerle açıklıyor:

“Fransa, İngiltere, Hollanda, Almanya gibi ülkelerde de pancardan şeker elde ediliyor. Ama bu ülkelerden Fransa, Hollanda ve İngiltere NBŞ bazlı şeker üretimini yasakladı. 25 Avrupa ülkesi 1milyon 200 bin ton NBŞ üretirken Türkiye tek başına 500 bin ton üretiyor.

Türkiye 2008 yılında 1milyon 151 bin 490 ton mısır ithal etmiş, 2009 yılında 485 bin 130, 2010 Eylül ayı itibarıyla 425 bin 646 ton mısır ithalatı yapmışız. Bir tarafta GDO"lu mısır tüketip halkın sağlığını bozuyoruz diğer taraftan Türkiye"deki çiftçiyi değil başka ülkeleri desteklemiş oluyoruz.

EN BÜYÜK KARI ÜLKER SAĞLIYOR

Türkiye"de NBŞ üreten 5 tesis var. Bunlardan Cargill"ın kapasitesi 400 bin ton, Adana"da bulunan Amylum"un kapasitesi 250 bin ton, Ülker- Cargill ortaklığındaki Pendik Nişasta"nın kapasitesi 110 bin ton, Tat firmasının kapasitesi 70 bin ton ve Sunar"ın kapasitesi 55 bin ton mısır. Bu 5 tesisten biri olan Pendik Nişasta Sanayi, Ülker Grubu"na ait. Ülker Grubu, Pendik Nişasta Sanayi tesisinde Cargill ile ortak olarak mısır şurubu üretiyor.

Üç büyük kola üreticisi (Coca-Cola, Pepsi-Cola ve Cola Turka), içeceklerini tatlandırmak için pancar şekeri yerine, ton başına 250-300 dolar daha ucuz olan “mısır şurubu” kullanmayı tercih ediyor. NBŞ üreten 5 firma arasında yer alan Ülker, piyasanın en büyük şirketi olan Cargill"a ortak ve neredeyse tekel konumunda.

Ülker aynı zamanda NBŞ"yi en çok kullanan gıda üreticisi olduğu için de bu üretimden en çok kâr eden firma konumunda. Üstelik Ülker daha önce Bakanlar Kurulu"nun üretim kotasını aşmayı da başarmıştı.

KANSER HÜCRELERİNİN BÜYÜMESİNİ HIZLANDIRIYOR

Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma, doğalın dışına taşmış şeker metabolizmasının pankreas kanserine neden olduğunu gösterdi. ABD"de 88 bin 802 kadının katılımıyla gerçekleştirilen "Nurses Health Study" adlı araştırmada, 18 yıllık takip süresinde 180 kişide pankreas kanseri saptandı.

Bu çalışmaya göre, çay şekeri (sükroz) pankreas kanseriyle ilişkili bulunmadı. Buna karşılık özellikle vücut kitle indeksi yüksek olan ve artmış ensülin direnci bulunan bireylerde, yüksek glisemik yük ve fruktozdan (mısır şurubu şekeri) zengin diyet, pankreas kanseri olasılığını istatistiksel anlamlı bir biçimde artırdığı görüldü.

Multiethnic Cohort adlı çalışmada ise diyetteki glisemik yük (bir yiyeceğin bir porsiyondaki gerçek karbonhidrat miktarı), eklenen şekerler ve karbohidratların pankreas kanseri oluşturma riski araştırıldı. 8 yıl izlenen 162 bin denekten 434"ünde pankreas kanseri ortaya çıktı.

Analiz sonucunda nişasta bazlı şekerde bol miktarda bulunan fruktozun pankreas kanseri ile istatistiksel anlamlı ilişkili olduğu gösterildi.

HABERTURK