Bebek ve çocukların cildi, yetişkin bir kişinin cildine göre daha ince ve hassastır. Bu nedenle ciltlerinde kuruma, pullanma, dökülme, lekelenme ve isilik gibi problemlere sık rastlanır. Ebeveynlerin de çocuklarının cilt bakımı hakkında doğru bilgi edinmeleri oldukça önemlidir. Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Zeynep Gürbüz, bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı...
 Bebeklerin cildindeki doğal koruyucu tabaka ancak doğumdan sonraki haftalarda gelişme gösterir. Daha sonra da çocuğun tüm yaşamı boyunca gelişimi devam eder. Bebeklerde bulunan doğal asit mantosu, onları mikrop ve bakteri gibi organizmalardan uzak tutar.

BEBEK CİLDİ SAVUNMASIZDIR
 Bebek cildinde bulunan keratin, dış etkenlere karşı bebeğin cildini korur. Böylece yetişkin bir kişinin cildinde bulunan su miktarından daha fazlasını teninde tutmasını sağlar. Bebeklerin cildindeki nem oranı oldukça fazladır ancak yağ bezleri henüz gelişmediğinden ciltleri kolayca su kaybedebilir. Bu sebeple bebeklerin cildi suyu çabuk emer ve daha çabuk nem kaybeder. Ayrıca sıcaksoğuk hava değişimleri ve yaralanma gibi durumlarda ciltleri oldukça savunmasızdır.
 Eğer bebeğin cildinde kuruma ve çatlaklar oluştuysa bebek losyonu veya nemlendiriciler kullanılabilir. Ancak günde iki defadan fazla sürülmemelidir. Bebek ve çocuklarda kullanılan nemlendirici ve losyonların seçiminde de çok dikkatli olunmalıdır.
 Öte yandan ne yazık ki bazı anneler, yetişkin kremlerini veya nemlendiricileri çocuklarına kullanabiliyor. Oysa ki içerdikleri kimyasal maddeler sebebiyle yetişkin kremlerini kullanmak; çocuklarda ciddi cilt problemlerine yol açabilir. Yetişkin kremlerinde bulunan paraben, alkol, phthalate, sls-sles, boya gibi maddeler; bağışıklık sistemi henüz oturmamış çocuk cildine zarar verebilir. Bu nedenle çocuklara özel kremler ve losyonlar kullanılmalı,
 Yetişkinlerde kullanılan güneş koruyucu kremler, cilt tipine göre farklılık gösterebilir. Çok açık tenli kişilerin, esmer tenli kişilere göre daha yüksek faktörlü kremler kullanması gerekebilir. Bebek ve çocuklarda ise böyle bir ayrım gözetilmez. Her zaman cildi çok hassas olan bebek ve çocuklar için özel üretilen güneş koruyucuları tercih edilmelidir. Yetişkin kremlerinin içinde bulunan paraben, çinko asit, titanyum dioksit gibi kimyasallar, çoğunlukla güneş ışınlarından korumaz, aksine ışınları cilde yansıtır. Bu nedenle bu tarz koruyucu maddeler içeren kremler, çocuklar üzerinde asla kullanılmamalıdır.

PEDİATRİK ÜRÜNLER KULLANILMALI
 Çocuklara uygulanacak güneş kremlerinin en az 30 SPF koruma faktörlü, UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma içermesi gerekir. Kremlerin renksiz, kokusuz ve pediatrik olmasına da dikkat edilmelidir. Güneşe çıkmadan önce çocuğun güneş ile temas edebilecek her bölgesine koruyucu krem sürülmelidir. Krem sürerken çocuğun göz çevresine çok müdahale edilmemeli; özellikle kulaklar, ense ve yüz bölgesi korunmalıdır.

GÜNEŞ KREMİNİ YÜKSEK ISIDAN UZAK TUTUN
 Birçok anne, çocuklarının cildine alerji yapacağından korkarak koruyucu krem kullanmaz. Bu düşünce kısmen doğrudur. Güneş kremlerinde nadir olarak kullanılan toksik maddeleri, bazen az da olsa kontakt dermatit ve alerjik reaksiyona sebep olabilir. Ancak alerjiye en çok neden olan madde PABA (para-aminobenzoic acid) ve oxybenzonedir.
 Güneş koruyucu kremleri de diğer tüm ilaçlar gibi güneşte bırakılmamalı ve yüksek ısıya maruz kalmamalıdır.

BEBEK CİLDİNE SAKIN ZEYTİNYAĞI SÜRMEYİN
 Annelerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri de bebeklerinin ve çocuklarının cildini nemlendirmek için zeytinyağı kullanmalarıdır. Bu yağ, yüksek seviyede asit içerdiğinden, bebeklerin ve çocukların teninde büyük tahrişlere neden olabilir. Ayrıca zeytinyağının içinde bulunan oleik asit de, bebeğin cilt yapısını bozabilir. Bu sebeple özellikle bebek ve çocuk cildine uygun nemlendiriciler kullanılmalıdır.