Yeteneği olmadığı düşünülerek ilk başta halterde başarılı olacağına kimsenin inanmadığı Ayşegül Çoban, herkesi şaşırtarak Avrupa Gençler Halter Şampiyonası'nda birinci oldu.

17 yaşındaki Ayşegül Çoban, yaklaşık 4 yıl önce haltere başlamaya karar verince, çevresinden ve yakınlarından “Kızdan halterci mi olur?” gibi olumsuz tepkiler gördü.

Eğitim gördüğü okulundaki bayan beden eğitimi öğretmeninin desteğini arkasına alan Çoban, kendi okulunda yetenekli sporcuların belirlenmesi için yapılan halter seçmelerine katıldı.

Seçmeleri yapan antrenörün, halterci olmayacağını düşündüğü Çoban'ın, çalışma ve kendini ispatlama hırsı, bu olumsuz düşünce yüzünden bir kat daha arttı. Bayan beden öğretmeninin ısrarı üzerine halter seçmelerine kabul edilen Çoban, çalışmalara başladı.

Genç kız, daha fazla ve düzenli çalışabilmek için ailesinin de desteğiyle spor salonu bulunan yatılı bir ilköğretim okuluna kaydını yaptırdı.
Halter sporuna gönül veren ve çalışmalarında disiplini elden bırakmayan genç kız, bu azmi sayesinde 2008'de katıldığı müsabakalarda Avrupa Şampiyonu olduktan sonra başarılar birbiri ardınca gelmeye başladı.

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERE ALDIRMADI

Ayşegül Çoban, önündeki tüm olumsuzluklara rağmen halterde istediği noktaya gelmeyi başardığını söyledi.

Önce yakın çevresinin, sonra antrenörünün başarılı olamayacağını düşündüklerini anlatan Çoban, şunları kaydetti: “Ben ise yılmadan çalıştım ve 2007'de halterde milli takıma seçildim. Dört yıl önce başladığım halterde 15'den fazla Türkiye şampiyonluğum bulunuyor. Uluslararası müsabakalarda ise 2007'de İtalya'daki Avrupa Yıldızlar Halter Şampiyonası'nda ikinci, 2008'de Fransa'da yapılan müsabakalarda Avrupa Şampiyonu, bu yıl Temmuz'da İsveç'te gerçekleştirilen Avrupa Gençler Halter Şampiyonası'nda yine Avrupa Şampiyonu olarak ülkemi en iyi şekilde temsil ettim.”

2007'de ise silkmede 86 kiloyu kaldırarak kendi kategorisinde Türkiye rekoru kırdığını belirten Çoban, Eylül'de İsrail'de yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda yine derece yapmak istediğini ifade etti.

Çoban, “Hedefim olimpiyatlarda derece yapmak. Ülkemin bayrağını her yerde dalgalandırmak istiyorum. Ben azmimle bana güvenmeyenleri yanılttım. Şimdi en iyilerdenim. İleride daha da iyi olacağım” diye konuştu.

ZAMAN KAYBI DİYE DÜŞÜNMÜŞLER

Milli Takım Teknik Direktörü Talat Ünlü ise Ayşegül Çoban'ın seçmelere ilk geldiğinde haltere uygun olmadığını ve ona harcanacak zamanın boşa gideceğini düşündüklerini söyledi.

Ayşegül'ün yeteneğine bakarak bu düşünceye kapıldığını ve çalıştırmak istemediğini anlatan Ünlü, şunları anlattı: “İleride başarısız olarak üzülmesini istemediğim için çalıştırmayı düşünmüyordum. Ancak beden eğitimi öğretmeninin ısrarı üzerine kabul ettim. Fakat geçen zaman içinde kendisi azmi ve çalışma disipliniyle bizi yanılttı. Şimdi Ayşegül takımın en iyisi. Liderlik vasfı taşıyor. Bizim olmadığımız yerde takımın kaptanı gibi sorumluluğu üzerine alabiliyor. Bu çocuk olimpiyatlarda derece yapar.”

Hürriyet