Kampanya doğrultusunda vatandaşlara yerli mal kullanılmaya davet edilirken, yerli malların kullanımının artırılması için broşür ve pankart astırılmasına karar verdi.
Aydın İl Genel Meclisinin Aralık ayı ikinci toplantısında, meclis üyeleri tarafından '869' rakamı ile başlayan ürünlerin tanıtımıyla ilgili olarak verilen sözlü önerge üzerine İl Özel İdaresi Komisyonu tarafından hazırlanan rapor görüşüldü.
Hazırlanan rapor hakkında meclise bilgi veren İl Özel İdare Komisyonu üyesi Ali Oklay, yerlisi varken, yabancı markalı ürünleri tercih etmenin işsizliğe katkıda bulunmak anlamına geldiğini söyledi. Türkiye'de tüm okullarda 12-18 Aralık tarihleri arasında Yerli Malı Haftası kutlandığını dikkat çeken Oklay, yerli mal haftasında okullarda yerli ürünlerin barkot numaralarının bilinmesi, öğretilmesi gerektiğini savundu. Bu haftanın masanın üzerine konulan tarım ürünleri ile sınırlı kalmaması gerektiğini ifade eden Ali Oklay, “Tüketim malları ithalatına giden her 6 bin 500 dolar Türkiye'de bir kişiyi işsiz bırakmaktadır. Yabancı markalı ürünler market raflarını istila etmiş durumda. İthal ürün tüketimi nedeniyle Türkiye ekonomisi çıkmaza girdi. Bir ürünün barkoduna bakarak, hangi ülkeye ait olduğu anlaşılmaktadır. Barkodlarda ilk üç numara ülkeleri temsil etmektedir. Türkiye'nin sihirli rakamları '869'dur. Bu nedenle, '869'u al, çocuğun işsiz kalmasın', 'Parolamız 869', 'Türk Malının şifresi 869', '869'u al, yerli sanayinin bacası tütsün' gibi sloganların broşürlerinin bastırılıp, şehrin belirli yerlerine pankartlar astırılmalıdır. İl Genel Meclisi olarak yaptığımız alımlarda, ihalelerde bu konuya önem verilmelidir. Unutmayın ki, yerlisi varken yabancı mal almak, kıt kaynakların dışarı gitmesi, yatırımların azalması ve çoğalan işsizliktir” dedi.
Toplantıda görüşmelerin ardından yapılan oylamada, yerli malın kullanımını artırmak için broşür ve pankart hazırlanması oy birliği ile kabul edildi. / iha