Son zamanlarda alışveriş merkezlerinde, parklarda sıkça rastlar olduk; bazı çocukların yolda yürürken bir anda kaymaya başlamalarına. İlk gördüğünde insana sihir gibi gelen bu durumun nedeni biraz izledikten sonra anlaşılıyor: Tekerlekli ayakkabılar. Evet, bildiğiniz spor ayakkabının altında tekerlek var ve bu tekerlek sayesinde birden bire yürümeyi bırakıp kaymaya başlayabiliyorsunuz.

Sabah'ta yer alan habere göre, Amerika'da 2000 yılında piyasaya çıkan Heelys ayakkabılar, 2006'da Türkiye'ye giren ilk tekerlekli ayakkabı olmuş. O gün bugündür de son derece yaygınlaştı ve hatta artık yetişkinlerin de ilgi alanına girmeyi başardı.

Heelys ayakkabıların Türkiye'ye geliş hikâyesi de ilginç. O sıralarda ABD'de yaşayan Emre Koç, Türkiye'ye bir gelişinde, paten kaymayı seven yeğeni Elif'e Heelys getirir. Elif bu durumdan son derece hoşnut olur ve Emre Ağabeyi'nin bir sonraki Türkiye ziyaretinde dört arkadaşı için de Heelys siparişi verir. Bu durum Emre Koç'un dikkatini çeker ve bu markanın Türkiye mümessili olup olmadığına bakar. Olmadığını görünce de Amerika'daki merkeze mümessillik için başvurur.
Görüşmeye gider ve kabul edilir. Son bir buçuk yıldır da Heelys'ler piyasada. Boyner, B&G ve Sport Point Extreme mağazalarında satılıyor.
İlk altı ay sadece çocuk numaraları getirmiş Emre Koç. Daha sonra eğlenceyi, sporu seven ya da çocuklarıyla birlikte kaymak isteyen yetişkinlerin de olduğunu görüp, 45.5 numaraya kadar çıkmış. Ebeveynler tarafından hem çocuklarını bilgisayar başından kaldırmaya bahane hem de birlikte yapabilecekleri bir aktivite olması açısından ilgi görüyormuş. Kendisi de Heelys kullandığını anlatan Koç, Bebek sahilinde kayarken garip garip bakanlar olduğunu, bunu da kendisine eğlence haline getirdiğini söylüyor.
Heelys'lerin fiyatları, modeline göre 99 ile 159 TL arasında değişiyor. İsterseniz tekerleklerini çıkarıp normal bir spor ayakkabı olarak da kullanabiliyorsunuz. Emre Koç, Heelys'in benzerlerinden en büyük farkının, tekerleklerinin çıkarılabilir olmasını gösteriyor.
Tekerleklerine göre değişen modelleri de var. Mesela bazı tekerlekler daha hızlı kaymayı sağlıyor. Acemiler içinse, dengeyi daha iyi sağladığı için iki tekerlekli olanlar öneriliyor.
İlkokul 5. sınıfa giden Elif ise bize Heelys macerasını şöyle anlatıyor: "Emre Abi bu ayakkabıları ilk getirdiğinde hemen bizim salonda kaymaya başladım. Birkaç kere düştüm.
Daha sonra yaz okulunda kaymaya başladım. O ara kendimi geliştirdim. Daha sonra müzelerde, alışveriş merkezlerinde, Heybeliada'da kaymaya başladım. Ben kayarken hep başka çocuklar peşimden gelip, nereden aldığımı soruyordu. Bizim okuldaki bütün 4. ve 5.sınıflarda en az iki-üç tane var şimdi." Elif, bu konuda kendini nasıl geliştirdiğini de şöyle anlatıyor: "Heybeliada'da daha geniş alanlar olduğu için orada hareketler geliştirdim. Mesela ilk keşfettiğim hareket şöyle: Hızlı kayarken birden bire durup ters yönde kaymaya devam ediyorum. Durmayı da önceleri çok kabaca yapıyordum ama adada gezerken geliştirdim onu, daha süsledim, havalı oldu." Emre Koç, Heelys Türkiye olarak bir de takım oluşturmayı planladıklarını anlatıyor: "Heelys kaymayı seven çocukları bir araya getireceğiz, onlarla aktiviteler düzenleyeceğiz. Diyelim Bebek Parkı'na gideceğiz hep beraber, onlar orada marifetlerini gösterecek. Hareketleri birbirlerine öğretecekler. Web sitemizde (www.heelysturkiye.com) bir link var, orada başvuru formu var. Takıma katılmak isteyen form dolduracak. Ardından takım için seçmeler yapacağız.

Sonra onlarla halka açık gösteriler yapmayı planlıyoruz."

Nasıl kullanılıyor?

Heelys'in Türkiye'ye gelmesine vesile olan Elif Cevher, nasıl kullanıldığını da şöyle anlatıyor: "Hangi elinle yazıyorsan o ayağın önde olacak. Öndeki ayağın burnu daha yukarıda, arkadakininki daha aşağıda olacak. Acemiler arka ayaklarının burnunu ön ayaklarının arkasına dayayabilir, dengeyi sağlamak için."

Reha Muhtar, manevi kızı Ayşe Nazlı'ya Heelys almak istediğinde annesi Nilüfer güvenlikle ilgili endişeleri nedeniyle itiraz etmiş. Biz de Heelys'de düşme, yaralanma gibi güvenlik konularını soruyoruz. Emre Koç: "Amerika'da yapılan araştırmaya göre; Heelys'e göre bisikletten düşüp yaralanma oranı 39, kaykay 24, Scooter dokuz, paten yedi kat fazla."