Yenipazar Belediye Düğün Salonunda gerçekleşen şenliğe Aydın Valisi Kerem Al, İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Yenipazar Kaymakamı Ünal Kılıçarslan, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Kuyucak, Bozdoğan, Koçarlı, Dalaman belediye başkanları ile CHP milletvekili adayı Ferda Çağlar Erkut, kurum ve daire amirleri ile vatandaşlar katıldı. 

Dünyada sakin, olaysız, düzenli bir yaşam ile iklim ve doğa koşulları tarihi yapılaşması bozulmamış temiz, yaşanılabilir şehirler tespit edilmiş ve bu kategoride Türkiye'de 5 ilçe belirlenmişti. Seferihisar, Gökçeada, Taraklı (Sakarya), Akyaka (Muğla) ve son olarak da Yenipazar listeye eklendi.

Yenipazar Kaymakamı Ünal Kılıçarslan, şenliğin açılışında yaptığı konuşmada, ruhen ve bedenen sağlıklı nesiller yetiştirilmesine katkıda bulunmak, toprakların zenginliklerine sahip çıkmak adına Tohum Takas Şenliği'nin organize edildiğini söyledi.

Yerli tohumlardan elde edilen ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmak, ekolojik tarımsal üretim kurallarına uygun yerel tohumlar ile yapılan üretim sonucu elde edilen ürünleri özendirmek ve ekolojik tarım kuralları ile yapılan üretim şeklini genele yaymak noktasında, başta Karacasu ve diğer ilçelerde bir hareketlilik oluşturmak adına şenliğin önemli olduğunu kaydeden Kılıçarslan, "İlçemizin temel değerleri içinde yer bulan tohumlarımızın çiftçilerimiz arasında takas etmek sureti ile ürünlerimizin korunması ve elden ele yaygınlaştırılması şenliğimizin en önemli başarısı olacaktır. Serbest piyasada sertifikasız tohum satışı yapılamayacağından takas şenliğimiz vasıtasıyla eski tohumlarımız elden ele dolaşacak, hem de yaygınlaşarak yok olmasının önüne geçilecektir" dedi.

yenipazar-da-tohum-takas-senligi-duzenlendi-1048365_b.jpg

Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden ise, havanın Yağmurlu olmasından dolayı "Tohumun konuşulup takasının yapılacağı bir güne yağmur çok yakışıyor. Yağmurun toprağın bereketini arttırmasını diliyorum" diye konuştu.

Yenipazar'ı sağlığını ön planda tutan insanların yaşadığı bir yerleşim yeri yapmak istediklerini ifade eden Erden, "Kültür varlıklarımızı korumak istiyoruz. Müdahale etmezsek kaybolacak olan zanaatları ve sanatları geleceğe taşımak istiyoruz. Yerel üreticilerimizi desteklemek ve onların ürünlerini satabilecekleri merkezler oluşturmak istiyoruz. Daha sağlıklı olan yerel besinleri, organik ürünleri özendirmek istiyoruz. İlçemizi zenginleştirmek, hane halkı gelirlerini arttırmak istiyoruz" dedi. Erden, sağlıklı ve doğal ürünlerin yetiştiği bir ilçede iyi temiz adil bir üretimle, tüketim anlayışı geliştirmek adına önemli bir gün yaşandığını kaydetti.

 

Ege TV oturum yöneticisi (moderatör) Nedim Atilla’nın başkanlığında, Levent Yüksel Alev (Ekolojik Bitkiler Derneği Başkanı), Defne Koruyürek (Slow-food dernek başkanı), Dr. Ahmet Uhri (Tohum Tarihçisi-Arkeolog), Ayfer Yavi (Tohumdan-Sofraya yemek uzmanı), Feray Karapınar (Karaot Tohum Derneği Başkanı), Prof. Dr. Hülya İlbi (E. Ü Ziraat Fakültesi Öğ. Görevlisi), Ahmet Altındişli (Organik Tarım Uzmanı), dünyanında GDO'lu ve hibrit tohumların geniş yer bulduğunu ve sağlığımızı etkilediğini o nedenle, orijinal tohumlarımıza sahip çıkmamız gerekliliğini vurgulayarak bu konuda bilinçlenmemizi anlattı.
 
Konuşmacılar, Türkiye'de 42 bin üreticinin 500 bin dekar da organik ürün yetiştirdiğini belirterek, yerel ve orijinal ürün çeşitlerinde organik ürün elde etmenin daha başarılı sonuçlar verdiğini
vurguladılar.
 
Konuşmaların ardından Yenipazar Halk Eğitimi Merkezi Folklor Ekibi gösterilerini sundu.
t1.jpg
t2.jpg
 
t4.jpg
t5.jpg
t6.jpg
t7.jpg
t8.jpg
t9.jpg