Microsoft Windows Bölüm Başkanı Steven Sinofsky, Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi 2012’de Windows 8’i tanıttı. Sinofsky, Windows 8’in Consumer Preview sürümünün, geçtiğimiz yıl yayımlanan Developer Preview’dan bu yana 100 bin değişikliğe uğradığını belirtti.

Sinofsky, “Windows işletim sisteminde nesil değişikliği yaptıklarını ve akıllı telefonlar, tablet ve masa üstü bilgisayarlar arasındaki bağlantıyı çok daha uyumlu bir hale getireceklerini” söyledi.

Consumer Preview’ın en dikkat çekici özelliklerinden biri, bugüne kadar tüm Windows işletim sistemlerinde yer alan başlangıç tuşunun olmaması. Başlangıç ikonu, fareyi veya parmağınızı ekranın sol alt köşesinde kaydırmanızla beliriyor.

Kişisel, diz üstü ve tablet bilgisayarlara uyumlu olan Windows 8, kullanıcıların tüm verilerini bulutta saklayacak. Microsoft, bulut teknolojisi sayesinde kullanıcılara internet uygulamalarını farklı elektronik cihazlarında da kullanma imkanı verecek.

Windows 8 “Metro” ara yüz kullanırken, Internet Explorer 10 ve çok sayıda Metro tarzı uygulama içeriyor. Windows 8’in hayata geçmesiyle, yeni işletim sistemiyla çalışacak Windows Store’da dün açıldı. Kullanıcılar, Windows Store’da yer alan uygulamaların ön izlemesini bedava olarak indirebiliyor.

Tablet bilgisayarlar için hazır olarak sunulması beklenen Windows 8’e, hız artırımı ve optimizasyon günncellemeleri yapılacak. Tabletler için optimize edilmiş Windows 8’in 2012 sonuna kadar piyasaya sürülmemesi bekleniyor.

Microsoft, Windows 7 ile aynı sistem gereksinimlerinde çalışan Windows 8’in, eski sürümüne kıyasla çok daha iyi bir pefromans, güvenirlik ve uzun pil ömrü sunduğunu belirtiyor.

“MICROSOFT BEKLEDİĞİNİ BULAMAYABİLİR”
Analist James Governor, Windows 8’in Microsoft’un piyasa profilini güçlendirmek konusunda yeterli olacağını düşünmediğini, ancak işletim sistemi piyasasında sürdürebilirlik sağlamak açısından önem taşıdığını ifade etti.

Governor, Windows 8 için piyasada büyük bir talep olmadığını ancak tablet bilgisayar piyasasına kayan Microsoft’un, Android kullanan markalar ve Apple’a karşı yeniden pozisyon aldığını söyledi.