BiTiyatro, kurucularından Laçin Ceylan’ın yönetiminde, absürd tiyatronun en güzel örneklerinden biri olan Eugéne Ionesco’nun “Yeni Kiracı” oyunu 18. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 2 ve 3 Haziran tarihlerinde Küçük Sahne’de ilk kez seyirci ile buluşacak.

Yönetmenliğini Laçin Ceylan’ın üstlendiği oyunun kadrosunda Murat Taşkent, Selen Uçer, Fehmi Karaaslan, Nazif Uğur Tan, Fehmi Karaarslan ve Enginay Gültekin yer alıyor. Oyunun müzikleri Erkan Bediroğlu, sahne tasarımı ise Arzu Koç’a ait.

Kapitalizmin insana dayattığı tüketim mantığını eleştiren oyun, tüketimi dayatan bu sistemin, bireysel ilişkiler, değer ölçüleri, hatta gerçek aşkı ve sevgiyi yerle bir ettiği hayatlarımızın uyumsuzluğunu basit bir durumla anlatıyor. Bir adam yeni kiraladığı eve eşyalarını taşımak için iki hamalla birlikte boş evine gelir. Orda bütün apartmanın ev işlerini yapan kapıcı kadınla karşılaşır.

Ionesco, 1954’de yazmış Yeni Kiracı’yı... Müthiş bir öngörü ile günümüz insanına dair yakaladığı tema, tüketim toplumun birer sadık üyesi haline gelmiş bizlere groteske doğru giden bir aynalar dizisi tutuyor. Uyumsuz Tiyatro’nun önde gelen yazarlarından biri olan Ionesco’nun yarattığı bu metin, kendi tepkiselliğimizi üzerine kurduğumuz bir taslak metin olarak ele alındı.

 

Tüketim toplumunun bireysel ilişkileri, değer ölçülerini, hatta gerçek aşkı ve sevgiyi yerle bir ettiği hayatlarımızın uyumsuzluğu, bitkinlik yaratan dünyanın ortasında, hala yaşama isteği ve anlamlandırma umudu ile muhalifliğimizi korumaya çalıştığımız için seçilmiştir.

Yeni Kiracı’da yaratılan dünya ve kişiler, halen yaşamakta olduğumuz dünyanın içinden çekilip alınmışlardır ve izdüşümleri hayatlarımızın neredeyse çok benzeridir. Ionesco’nun evrenini, anlamsızca çoğalma ve genişleme telaşı içinde, dünyada hep kiracı konumunda tutulmaya çalışan ve sadece istatistik bir tüketici olarak görülen bizlerin evreni ile birleştirdik. Kapitalizmin akıldışı hayat önermesinden çıkan tuhaflık evreniyle...

BiTiyatro- Yeni Kiracı
Yer: Devlet Tiyatrosu-Küçük Sahne (Sadri Alışık Kültür Merkezi)
Tarih: 2 Haziran Cumartesi 20:30
3 Haziran Pazar 18:30

Yazan: Eugéne Ionesco
Yöneten: Laçin Ceylan
Çeviren: Pınar Güzelyürek Çelik
Dramaturji: Selen Korad Birkiye
Oynayanlar: Murat Taşkent, Selen Uçer, Nazif Uğur Tan, Fehmi Karaarslan, Enginay Gültekin
Müzik: Erkan Bediroğlu
Dekor:Arzu Koç
Süre: 70 dakika