Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, hükümete, "Tartışmaya, çatışmaya gerek yok. Yeni anayasa sıkıntı yaratabilir, madde madde değişiklik yapılabilir" önerisinde bulundu. Hükümet"in, baskıdaki Anayasa taslağında Anayasa Mahkemesi"ne "bireysel başvuru" hakkı tanınmadığı bildirilirken, Kılıç"ın, Almanya örneğini incelettiği ve bu konuyla ilgili rapor üzerinde çalıştıklarını açıklaması dikkat çekti.

80 MADDE DEĞİŞMİŞTİ Kılıç, Referans gazetesine verdiği demeçte şu değerlendirmelerde bulundu: "Kişisel kanaatim; tümüyle yeni bir anayasa sıkıntı yaratabilir, sert tartışmalara neden olabilir. Sadece madde değişikliklerinin gündeme getirilmesi durumunda üslup sorunu da yaşanmaz. Daha önce 80 maddede değişiklik yapıldı. Yine madde değişiklikleri yapılabilir. Anayasa ihtiyaca uygun hale getirilebilir. TBMM"de daha önce olduğu gibi Uzlaşma Kurulu oluşturulup tüm partilerin bu kurula katılımı sağlanabilir ve ortak değişiklik metinleri çıkarılabilir. Bu ortamda yeni tartışmalar ve çatışmalara gerek yok. Böyle çatışmalar çıkınca korkarım ki; yapılması gereken anayasa maddelerinde değişiklik yapma imkanı kalmayabilir."

BİREYSEL BAŞVURU OLMALI Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anayasa Mahkemesi"ne "bireysel başvuru hakkı verilmesi"nin en doğru yol olacağını düşünüyoruz. Böyle bir yapının kurulması halinde, Türkiye özellikle AB nezdinde ve uluslararası mahkemelerde bireysel başvurular nedeniyle içine düştüğü sıkıntılı durumdan kurtulabilir. Mahkemenin başka ülke örneklerinde olduğu gibi iki daireli bir mahkeme haline getirilmesinin, bir dairenin mevcut yasa denetimini yaparken diğer dairenin bireysel başvurulara bakabilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Bu değişikliğe gidilmesi hem Türkiye"nin uluslararası itibarını artırır hem de "ombudsmanlığa" gerek kalmaz."
Hürriyet