Eski Başbakanlardan Adnan Menderes"in köyü olan Çakırbeyli"ye giderken Çine -Koçarlı yol kavşağının zirvesinde yer alan iki yel değirmeni yılların sessizliğine direniyor.
Çakırbeyli köyü sınırları içinde yer alan tepenin zirvesinde taş duvardan yapılmış silindir şeklindeki yel değirmenleri çevredeki halk tarafından "Rum Değirmeni" olarak biliniyor. Rüzgarın hakim olduğu tepeye yapılmış yel değirmenleri, uzun zaman terk edilmiş ve bakımsızlıktan yıpranmış olsa da yinede ayakta kalan yapısıyla dikkat çekiyor. İçinde birer tane incir ağacı çıkmış değirmenlerin kanatları bulunmadığından çalışmıyor.
25 metre ara ile yerleştirilmiş değirmenlerde incelemelerde bulunan Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği 2. Başkanı Mehmet Özçakır, “Düz ovanın üzerindeki tepede Rumlar tarafından yapıldığı belirtilen değirmenler özellikle rüzgara hakim bir tepede yapılmış. İki adet ve 5 metre çapında silindir olarak yapılmış. Üzeri ve giriş kapıları kısmı açık. İçindede yaşlı iki tane incir ağacı çıkmış. Binalar kullanılamaz halde onlarca yıldır terkedilmiş durumda. Bu tepenin Kuva"yı Milliyeci Asaf Gökbelin "Milli Mücadelede Aydın Tarihi" adlı kitabında Yunan kuvvetlerini gözetlediği ve askeri üs olarak kullandığı tepe olması nedeniyle bir mesire yeri haline dönüştürülmelidir. Çünkü düz tepesinin manzaraya hakim olması, Aydına yakınlığı ve yazın serin ve havadarlığı,tarihi geçmişi ve doğal güzelliği nedeniyle mesire alanı olarak en uygun yerdir” dedi.
Çakırbeyli Muhtarlığı ve İl Özel İdaresi"nin bu alanda mutlaka bir tesis yapması gerektiğini savunan Özçakır, “Eteklerinde hatıra ormanı oluşturulmuş tepenin, Aydın-Muğla Karayoluna yakınlığı nedeniylede güzel bir dinlenme tesisi olabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.