Ergenekon davasıyla birleştirilen Malatya"daki Zirve Yayınevi katliamı soruşturması kapsamında İstanbul, Ankara, Malatya, Antalya, Konya, Trabzon ve Adana'da bazı adreslerde arama yapıldı.

İstanbul'da evi arananlar arasında ilahiyat profesörü Zekeriya Beyaz da vardı.

Prof. Dr. Beyaz'ın Esenler'deki evindeki arama yaklaşık 12 saat sürdü. Polislerin, evde aramaya ilişkin tutanak tuttukları öğrenildi.

Beyaz'ın, Esenler'deki evinin önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan avukatlarından Hacer Güvener, ''Top aramıyorlar, tüfek aramıyorlar. Sadece kitaplar ve tuttuğu notlar üzerinde didik didik arama yapılıyor'' dedi.

Beyaz'ın diğer avukatı Fehmi İnan da aramaların ev ve ofis olarak kullanılan 5 numaralı dairede sürdüğünü ifade ederek, buranın bilgisayar ve çok sayıda kitabın bulunduğu bir yer olduğunu kaydetti.

Arama emrini görmediğini dile getiren İnan, kendisine aramanın son operasyonlar kapsamında gerçekleştirildiğinin söylendiğini anlattı.

Zekeriya Beyaz ile son üç günde iki defa görüştüğünü ifade eden İnan, Beyaz'ın kendisine ''Artık televizyonlara çıkışım engellenmektedir. Toplantılara gitmem engellenmektedir. Eskiden günde 125 telefon gelirken, şimdi 15 kere arıyorlar. Dostlarım bile telefonum dinlendiği için aramaktan korkuyorlar'' dediğini aktardı.

'BU BİR OYUN VE PROVOKASYON'

Bu arada, arama nedeniyle evin bulunduğu yere gelen İşçi Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Erdal Demirkan da bugün yine Türkiye'nin en seçkin ilahiyatçı ve bilim adamlarının evlerinin basıldığını savunarak, ''Beyaz hocamızın evi basıldı. Tertip devam ediyor. Ama bunu bertaraf edeceğiz'' şeklinde konuştu.

Demirkan, seçime giden Türkiye'de kimsenin konuşmamasının istendiğini öne sürerek, ''Zekeriya Beyaz ve Doğu Perinçek zindanlara da tıkılsalar, onlar yine bildiklerini söyleyecektir. Bu tertibi kınıyoruz. Bu bir oyun ve provokasyondur'' diye konuştu.

Öte yandan, Beyaz'ın evinin önünde Aydınlık gazetesini kaldırarak konuşan bir kişiye mahalleli tepki gösterdi. Bu kişi, tepkiler üzerine gazeteyi indirerek evin önünden ayrıldı.

'SAİD-İ NURSİ'YLE İLGİLİ KİTAP TASLAĞINI ALDILAR'

Zekeriya Beyaz'ın kızı Gökçen Beyaz da aramayla ilgili, "Sabah erken saatlerde polis bir arama kararıyla birlikte geldi. Ergenekon operasyonu kapsamında, Doğu Perinçek ve Hurşit Tolon'un misyonerlikle ilgili, kışkırtıcı söylemlerde bulundukları ve babamın da bunun içinde olduğuna dair arama kararı vardı. Evden misyonerlikle ilgili hiçbir belge alınmadı. Evden sadece Said-i Nursi ve Nurculukla ilgili çıkacak olan bir kitap vardı sadece onunla ilgili belgeleri aldılar" diye konuştu.

ANTALYA VE PROF. FİLİZ

Antalya'da Terörle Mücadele ekipleri tarafından ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Prof. Dr. Şahin Filiz'in evinde ve fakültedeki çalışma odasında yapılan aramalar sona erdi.

Aramaların ardından fakülte binasından çıkan Filiz'e öğrenciler ve öğretim üyeleri alkışlarla destek verdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Şahin Filiz, kendisine destek veren öğrenciler ve öğretim üyelerine teşekkür etti. Filiz, aramaların saat 07.40'da başladığını, öğleye kadar evinde arama yapıldığı, öğleden sonra ise fakültedeki çalışma odasında yapılan aramalar sonucunda çok sayıda doküman, kitap ve makaleye el konulduğunu söyledi.

MEHMET AYDIN'IN EVİNDEKİ ARAMA TAMAMLANDI

Konya'da da Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın'ın evinde yapılan arama tamamlandı.

Alınan bilgiye göre, Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Prof. Dr. Mehmet Aydın'ın merkez Meram ilçesi Melikşah Mahallesi'ndeki evinde yaklaşık 4 saat arama yaptı.

Aramada bazı belgelere el konulduğu bildirildi.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümünde uzun yıllar görev yapan Prof. Dr. Aydın'ın geçen yıl emekli olduğu fakat üniversitede halen ders verdiği öğrenildi.

Malatya İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salim Cöhce'nin evi ve üniversitedeki odası aranıyor.

Cöhce'nin evinde ve fakültedeki ofisinde aramaların devam ettiği, aramalara Malatya adliyesindeki özel yetkili bir savcının da eşlik ettiği öğrenildi.