Yaz sıcakları büyükleri olduğu kadar küçükleri de etkiliyor. Hava sıcaklığının arttığı bugünlerde çocuklarda ishal vakaları da artışa geçmeye başladı. İçme sularındaki ve kullanılan sulardaki mikroplar, yıkanmayan meyve ve sebzelerin yenmesi, elleri yıkamadan yiyecekleri yemek gibi nedenler, çocuklarda ishale davetiye çıkarmaktadır. Sıcaklarla birlikte mikropların daha hızlı ürüyor olması da çocuk ishal vakalarındaki artışı tetikliyor. Küçük bebeklerde ve oyun çağındaki çocuklarda sıklıkla görülen ishal vakalarında, çocuklarda çok fazla sıvı kaybı meydana geliyor. Yetişkinler ishal vakalarında sıvı kaybını karşılayabilmekte ama çocuklar bu sıvı kaybını fazla karşılayamadıkları için çocuklarda ağır ishal  ve buna vakaları görülebiliyor.

Yağlı gıdalar ve abur cubur ishali tetikliyor

Önce kusma, sonra hafif bir karın ağrısı, halsizlik, baş ağrısı, hafif ateş gibi belirtilerle ortaya çıkan ishalde, önemli olan ise sıvı kaybını karşılayabilmek. Evde her ne kadar sıvı kaybı karşılanmaya çalışılsa da ishalli çocukların hastanede yatırarak tedavi edilmesinin daha doğru olduğunu belirtiliyor.

Bol bol su içirilmeli

İshalden korunmak için özellikle sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanmasına ve el temizliğine dikkat çeken Dr. Ayşe Ayzıt Atabek çocukları ishalden korumak için “Çocuklar ishal döneminde iştahtan kesilirler. Böyle durumlarda iştahsızlığının önüne geçmekten ziyade, çocuğun sıvı kaybını karşılayabilmek çok daha önemlidir. İşte bu dönemde biz ailelere, çocuklarına bol bol su içirmelerini öneriyoruz. Ayrıca ishal, küçük bir bebekte görülüyorsa o zaman annesinin bebeğini bol bol emzirmesini istiyoruz” diyor.(KAYNAK: Sözcü.com.tr/Kadın)