Sıcak ve güzel havanın tadını çıkarmak isteyenler yüzüyor, tenis oynuyor ve yürüyüş yapıyor.
Bu durumda yaza özgü sağlık sorunları arasında spor yaralanmaları önemli bir yer tutuyor. Bu tür sorunlar arasında voleybol, futbol, basketbol oynarken veya denizde meydana gelen yaralanmalar ile teknede rastlanan, sıkışma, halat dolanmaları; dalma esnasında sığ suya atlandığı için oluşan omurilik yaralanmaları sıkça görülüyor. Açık alanlarda yapılan sporlarda sakatlanma riskinin yüksek olduğunu söyleyen, Özel Medline Aydın Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serkan Kurnaz yaz aylarında spor sakatlanmalarına karşı uyardı.
Yazın spor yaralanmalarının en sık rastlanılanları burkulmalar ve kırıklar olduğunu kaydeden Kurnaz, “Özellikle spor yapma alışkanlığı olmayanlar için spor yaparken yaralanma riski daha yüksektir. Bu kişiler yazın açık hava sporlarına heves ettiklerinde, tam antrenmanlı bir vücutları olmadığı için yaralanabiliyorlar. Acil kliniklere başvuran hastalarda halı sahada düşüp, el ya da ayak bileğini kıranlara, voleybol oynarken ayak bileğini burkanlara ve parmak kırıklarına sıklıkla rastlıyoruz. Güney sahillerinde görmeye alıştığımız yamaç paraşütü, rafting gibi adrenalin dozunu artıran eğlence amaçlı sporlar da, yüksek riskli sportif faaliyetler arasında sayılmaktadır. Ortopedi açısından bu gibi vakalarla, çoklu kırıklarla birlikte kırıklı çıkıklarla da karşılaşmaktayız. Bu yaralanmaların tedavileri de uzun ve zorludur” dedi.
SU KAZALARI
Suda ortaya çıkan sağlık sorunlarının başında boğulmaların geldiğini belirten Kurnaz, ”Bunun dışında farkında olmadan sığ suya balıklama atlamak, ülkemizde son zamanlarda gelişen yelken sporlarında halat dolanması, tekne sıkıştırması, kıyıya yanaşırken düşmeler, yelken direği çarpmaları çokça görülüyor. Bu ve bunun gibi kazalarda gelişen yaralanmalar hayatı tehdit etmenin yanı sıra, boyu, omurilik yaralanmalarına yol açabiliyor. Bu gibi durumlarda özellikle suya atlayacağımız noktadaki uyarıları dikkate alarak ve yelken sporlarıyla uğraşanlar için de eğitimlerin artırılması ile bu gibi yaralanmaların önüne geçebiliriz” diye konuştu.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png