Yaz aylarında Kulak-Burun-Boğaz bölgesinde görülen hastalıklar diğer aylara göre biraz daha farklılık gösterdiğini kaydeden Başaran, bu bölgede yazın görülen hastalıkların zamanında tedavi edilmemesi halinde tatilde hiç beklenmedik şekilde sıkıntılar yaşanabileceğini belirtti.

Yazın en sık görülen kulak hastalıkları dış kulak yolu iltihabı ve mantar enfeksiyonu olduğunun altını çizen Çorlu Özel Reyap Hastanesi KBB Uzmanı Op Dr. Yücel Talip Başaran: “Dış kulak yolu, bir kısmı kıkırdak ve bir kısmı kemikten oluşan üzeri deri ile örtülü hafif S şeklinde yaklaşık 3 santim uzunluğunda bir borudur. Dış kulak yolunu örten deri, vücudun dış yüzünü örten derinin devamıdır. Normalde dış kulak yolu iyi korunaklıdır ve kendi kendini temizleme özelliği vardır. Burada cilt altında kulak kiri dediğimiz serumeni oluşturan bezler ve kılkökü bezleri bulunur. Bu salgı dış kulak yolunu kaplayarak mikropların yerleşmesini engeller ve enfeksiyonların gelişmemesi açısından bir bariyer oluşturur. Kulak kiri, dış ortamdan gelen toz ve benzeri yabancı cisimleri zamk gibi tutarak daha içeri gitmesini önler. Ancak dış kulak yolundaki asiditeyi değiştiren faktörler banyo, deniz veya havuz sonrası kulağın ıslak kalması, pamuklu çubukla kurcalama sonrası kulak kirinin temizlenip koruyucu bariyerin ortadan kaldırılması, yine temizleme ve kaşıma amaçlı dış kulak yoluna sokulan yabancı cisimlerin yaptığı travmaya bağlı deride zedelenme, kulak kirinin itilip birikmesi ve suyla şişmesi sonucu mikropların yerleşimi için zemin oluşturması patojen bakterilerin ve mantarların üremesine ve dış kulak yolu iltihabına yol açar” dedi.

Şeker hastalarında dış kulak yolunda mantar üreme riskinin daha fazla olduğunu da sözlerine ekleyen Başaran: “Bu nedenle kulağı pamuklu çubuk, kibrit çöpü ve benzerleri ile temizlemek mantara bağlı dış kulak iltihabına davet çıkarır. Belirtileri, dış kulak kanalının kaşınması, kulak ağrısı, kulakta sarı veya yeşil sarı kötü kokulu cerahat oluşması, başın hareketiyle kulakta ağrı duyulması ve duyma kaybı şeklinde görürlür. Dış kulak yolu iltihabını önlemenin en güvenli yolu, kulak yolunun savunma mekanizmalarının iyi çalışmasını sağlamaktır. Kulak çubuğu, ataç, sıvı veya sprey maddeler veya parmağınız kulak yolunu zedeleyebilir. Eğer kulağınız kaşınırsa doktorunuza danışınız. Kulak kirini çıkarmaya çalışmayın. Eğer, işitmenin etkilendiğini hissediyorsanız, herhangi bir diğer nedenin bulunup bulunmadığını değerlendirmek amacı ile doktorunuza danışınız. Kulaklarınızı mümkün olduğu kadar kuru tutmaya çalışın. Yüzme veya duş almadan sonra kulaklarınızı havlu ile kurulayın. Başınızı ve kulak kepçelerinizi hareket ettirmeye çalışarak suyun dışarı akmasını sağlayın. Düşük derecede ayarlanmış, saç kurutma makinesi, kulak yolunu kurutmada yardımcı olabilir, ancak kulağınızdan 30 santim uzakta tutun. Yüzme sırasında dış kulak yolu iltihabınız sık tekrarlıyor ise başlık kullanarak suyun kulaklarınıza kaçmasını engelleyebilirsiniz” şeklinde konuştu.