TBMM Genel Kurulunda kabul edilen yasa çerçevesinde kat mülkiyetine geçişte, zorunlu deprem sigorta poliçesi dahil başkaca bir belge istenmeyecek. Kanuna göre kat irtifakı, “kat irtifakına sahip ortak maliklerin talebine bağlı olmaksızın” yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak kanundaki şartlar uyarınca idarece kat mülkiyetine çevrilecek. Vatandaşa yüklenen mali külfetin ve bürokrasinin azaltılması amacıyla, kat mülkiyetinin kurulmasında istenen belgelerde değişikliğe gidilecek. Her bağımsız bölümün arsa payı, kat, daire, iş bürosu gibi nevini gösteren ve ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanmış “noter tasdikli liste” talep edilmeyecek.
TBMM"de kabul edilen yasayla ilgili olarak bilgiler eren Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun Yeni çıkan yasanın sevindirici olduğunu söyledi. Coşkun “Bundan sonra kat mülkiyeti işlemi için ev sahipleri Kat irtifakı yaptırdıktan sonra İskân ruhsatı alacak ve Deprem sigortasını yaptırarak bulundukları yerdeki Tapu Kadastro ve Sicil Müdürlüklerine giderek işlemlerini yaptıracak. Önceki yasada kat maliklerinin bir araya gelerek bu işlemi yaptırması zorunluydu ama bu çıkan yeni yasada Kat maliklerinin hepsi değil kendi içlerinde çoğunluğu sağlamasıyla bu işlemi yaptıracak. Yeni çıkan yasa biraz daha esneklik sağlıyor. Bu konuyla ilgili bakanlık bürokratları gerekli açıklamaları önümüzdeki süreçte yapacaklardır” dedi.
Didim"de yaşayan İngilizler açısından da bu kararın sevindirici olduğunu ifade eden Coşkun, Bu yasa ilk çıktığından Kasım ayına kadar bu işlemi yaptırmayanlara ev satışı yasaklanmıştı ama şimdi çıkarılan yasa daha da esnek… Bu anlamda İngilizler de bu işlem için gerekli makamlara müracaat ederek işlemlerini yaptırabilecek” ifadelerini kullandı.
Coşkun, yasa çıkmadan önce kat mülkiyeti yaptıranların her hangi bir şekilde bu yasadan etkilenmeyeceğini kaydederek, “Kasım ayına kadar yapılmayan işlemler için kesilecek 1000 TL"lik para cezası da kaldırıldı. Bu karar halkın istediği şekilde çıkmasından dolayı yetkili mercilere teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.