Ergin, Eminağaoğlu'nu kastederek “Başsavcılıktaki odasında bulunan telefon mahkemece verilen kararla dinlendi” dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gazetelerin yönetici ve yazarlarıyla Sarıyer Hakimevi'nde bir araya geldi. Toplantıya gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert'in de aralarında bulunduğu çok sayıda medya temsilcisi katıldı.
Ergin, toplantıda Yargıtay ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın santral telefonlarının dinlenerek yargının baskı altına alındığı iddialarına cevap verdi. Sadece hakkında soruşturma yürütülen savcı ve hakimlerin telefonlarının yasalar çerçevesinde dinlendiğini söyleyen Ergin “Yargıtay'ın telefonları dinlenmedi” dedi.

HAKİMLER DE UYMALI

Hukuk devleti olma ve adil yargılamanın temel garantisinin yargı bağımsızlığı olduğunun altını çizen Ergin şunları söyledi: “Demokratik rejimlerde, temel hak ve özgürlüklerin etkin bir şekilde korunması, bağımsız ve tarafsız yargıyla mümkündür. Yargı mensupları da görevlerini yaparken hukuk kuralları içerisinde hareket etmek zorundalar. Bağımsızlık, hakim ve savcıların kurallara uyma mecburiyetini ortadan kaldırmaz. Ancak bazı hakim ve savcılarımız hukuk kurallarını ihlal etmektedir.”

YETKİ ADALET BAKANLIĞI'NDA

Suç işleyen hakim ve savcıları hakkında inceleme ve soruşturma yetkisinin Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlı olduğunu hatırlatan Adalet Bakanı Ergin, konuyla ilgili Anayasa'daki düzenlemeleri anlattı. Ergin, Yargıtay santralinin dinlendiği ve Yargıtay üyeleri hakkında soruşturma yapıldığı haberlerini hatırlatarak “Oysa Yargıtay santralinin dinlettirilmesi, Yargıtay üyeleri hakkında soruşturma yapılması söz konusu değildir” dedi.

SAVCININ TELEFONU

Ergin, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nu kaste-derek “Başsavcılıktaki odasında bulunan telefon, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 135'inci maddede sayılan katalog suçlardan dolayı mahkemece verilen kararla dinlendi. Bu bir yargı kararıdır ve şeklen usulen eksiklik yoktur” diye konuştu. Ergin, dinleme ve soruşturmanın CMK'ya göre gizli olarak yürütüldüğünü vurguladı.

İZİN ŞARTI ÜYELER İÇİN

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay Kanunu'nun 46'ncı maddesindeki istisnalar dışında, Yargıtay hizmet binalarına ilişkin olarak da özel bir soruşturma usulü bulunduğunu, ancak kişinin Yargıtay binasında çalışıyor olmasının, üyelerinin tabi olduğu soruşturma usullerinden yararlanma imkanı vermeyeceğini ve Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'ndan karar almayı gerektirmediğini anlattı.

Rakamlar baskı yok diyor

Ergin toplantıda, bakanlık müfettişlerinin yetkileri nedeniyle hakimlerin onlardan gelecek dinleme taleplerini reddetmediği iddiasını da istatistiklerle yalanladı. İnceleme ve soruşturmalar sırasında müfettişler tarafından istenilen dinleme taleplerin hepsinin kabul edilmediğini anlatan Ergin'in verdiği bilgilere göre, 2005-2009 yılları arasında bakanlık müfettişlerinin açtığı toplam 217 adet davadan büyük bir kısmı iptalle sonuçlandı. Son on yılda ise hakim ve savcılar hakkında işleme konan şikayet sayısında neredeyse 12 kat azalma oldu. 1999'da şikayetlerden sadece yüzde 4'ü müfettişler tarafından işleme konulmazken, 2009'da bu oran yüzde 46'ya çıktı. Yine 1999'da hakim ve savcılarla ilgili gelen şikayetlerin yüzde 14'ünde soruşturma izni verilirken, bu rakam 2009'da yüzde 5'e düştü. Soruşturma dosyalarının HSYK'ya sevkedilme oranı da 10 yılda yüzde 11'den yüzde 4'e düştü. Ergin bu durumu, “İstatistikler bakanlığımızın soruşturma izni verirken titiz davrandığını gösteriyor” diyerek açıkladı.

69 hakim ve savcıyla ilgili karar alındı


Adalet Bakanı Ergin, son 5 yılda toplam 69 hakim ve savcıyla ilgili dinleme kararı verildiğini söyledi.


Adalet Bakanı Sadullah Ergin, toplantının ardından dışarıda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Ergin, bir soru üzerine toplantıda İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in Ergenekon savcılarının talimatı ile dinlendiği şeklinde herhangi bir beyanda bulunmadığını söyledi.

İddia edilenin aksine son 5 yılda toplam, 69 hakim ve savcıyla ilgili dinleme kararı verildiğini söylediklerini ve bu 69 hakim, savcının dinleme dosya sayısının 6 olduğunu aktaran Ergin, şunları söyledi: “Toplam 6 dosyada bu tedbire müracaat edilmiş ve 69 hakim, savcıyla ilgili, bu 5 yılda alınan karardır. Bunu elbette soruşturma mercileri talep eder, yetkili mahkeme delilleri ve talebi değerlendirir ve karar verir. Bunu bir başka yürütme organı, bir bakanlık mensubunun, bir bakanın, bir siyasetçinin değerlendirmesi doğru değildir. Alınan karar bir yargı kararıdır. Ve bu yargı kararının da karşısında başvurulacak yollar da bellidir. Bu açıdan bunun dışındaki bilgiler doğru değil.”

Gündeme getirdikleri Yargı Reformu Strateji'sinde müfettişlerin bakanlığa bağlı olmasını eleştirdiklerini hatırlattı. “Bunu biz tanzim etmedik ama uygulamak zorundayız. Aksıyan boyutlarının ise değiştirilmesi için gayret içerisindeyiz” diyen Ergin, Teftiş Kurulu ve ceza işlemlerinin, HSYK'ya bağlanmasını, kurulun bağımsız bütçesinin olmasını kendilerinin istediğini söyledi.

Ergin “Biz gerekli değişiklikleri yapabilirsek daha uygun zeminlerde bunları konuşabiliriz. Biz bu çalışmalarımızı diğer siyasi partilerle de değerlendireceğiz. İlgili kurumlarla da görüştükten sonra da Meclis gündemine getireceğiz” diye konuştu./yeni şafak