ADANA"da vatandaşların bir polis merkezine bıraktığı, iki pençesi de kesilmiş "doğan" ailesinden "saz delicesi" olarak adlandırılan yırtıcı kuşa, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri sahip çıktı.

Kanatlarında kırık ve yara izi olduğu için uçamayan ve pençeleri de kesik olduğu için yürüyemeyen kuşa ne olduğu bilinmiyor.

Dağlıoğlu Mahallesi"nde kimliği belirsiz bir vatandaş, tarlada bulduğu uçamayan yırtıcı kuşu, evde bakamayınca Dağlıoğlu Polis Merkezi"ne götürdü. Polisler kutu içine koydukları kuşu besledi, daha sonra da Büyükşehir Belediyesi"ne bağlı Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) Hayvan Barınağı"nı götürdü. Pençelerinin kesilmiş belirtilen, kanatlarında da yaralar bulunan kuş, buradaki veterinerler tarafından tedavi edildikten sonra İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

Doğa Koruma Milli Parklar Merkez Mühendisi Mehmet Yüksel Çevirgen, kuşun, doğan ailesinden "saz delicesi" olarak adlandırılan yırtıcı bir kuş türü olduğunu söyledi. Kuşun 1.5- 2 yaşlarında olduğunu tahmin ettiklerini belirten Çevirgen, pençelerini avlanırken bir kapana kaptırmış ya da avlayan kişiler tarafından kesilmiş olabileceğini söyledi.

Kuşun kanatlarında da yaralar olduğunu kaydeden Çevirgen, hayvana işkence yapılmış olabileceğini belirterek şunları anlattı:

“Şu an tam olarak ne yapıldığını bilmiyoruz. Biz 2 gün besleyeceğiz. Daha sonra bakılmak üzere hayvanat bahçesine teslim edeceğiz. Bu kuş bölgeye, fare gibi tarla hayvanlarını avlamak için geliyor, bunlarla besleniyor. Bu dönemde tarla sürüldüğü için bu hayvanlar da yüksek bir yerde pusu kurarak, avını izliyor ve uygun zamanda yakalıyor. Bu avlanma sırasında pençelerini çakal, tilki gibi hayvanlara karşı kurulan kapana kaptırmış olabilir. Ancak kanatlarında da yaralar var. Belki de vatandaşlar avlamıştır, avlayanlar da pençelerini kesmiş olabilir. Çünkü kanatlarındaki yaralardan ve pençesinden eziyet gördüğü izlenini de ediniliyor.
Bundan sonra uçması çok zor görünüyor. Hayatı uçmak olan bu kuş, belki de artık o özgürlüğünü yaşayamayacak.”

Çukurova ve bölgesinde yoğun olarak görülen bu kuş türünün avlanmasının yasak olduğu, avlayanlara 6 bin 500 lira para cezası verildiği bildirildi.

Milliyet