Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'ndeki C-15 koğuşunda önceki akşam 13 kişinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin de yaralandığı yangının detayları netleşiyor. İddiaya göre, aslında 8 kişilik olan koğuş kapasite artırımı sonucu 12 kişilik kullanılmaya başlandı. Ancak bu da yetmedi ve koğuşta hırsızlık-gasp suçlusu 18 kişi kalmaya başladı. Koğuştakiler 2 gruba ayrılmıştı. Zaman zaman tartışma yaşayan gruplardan birinin lideri geçen hafta hücre cezası aldı. Bu ceza nedeniyle de bir grup diğerini suçladı ve tartışmanın fitili ateşlendi.

KAPI ÖNÜNDE POLİSLE ARBEDE...
Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine bir grup, 5 kişiyi dövdükten sonra alt kattaki tuvaletlere kilitledi. Daha sonra cezaevindeki yaşam koşullarını protesto için isyan başlatan tutuklu ve hükümlüler, ranzaları kapı önüne dizdikten sonra ortada topladıkları yatak ve yorganları ateşe verdi. Ancak yangın bir anda büyüdü. Alt kattaki tuvaletlerde kilitli olanlar kurtarılırken, daha sonra girilebilen üst kattaki 13 kişinin öldüğü anlaşıldı. Cesetler, otopsi ve kimlik tespiti için Adli Tıp Kurumu Gaziantep Otopsi Merkezi'ne gönderildi. Bu arada cezaevinde yangın çıktığı haberi üzerine tutuklu ve hükümlü yakınları cezaevi önüne akın etti. Gece yarısı toplanan kalabalık içerideki yakınlarıyla görüşmek istedi. Polis, içeri girmek isteyen kalabalığa biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Çıkan arbedede bir polis memuru yaralanırken, 10 kişi de gözaltına alındı. Bazı mahkûm yakınları cezaevi kapısında sinir krizleri geçirdi. Kapasitesinin yaklaşık 4 katı tutuklu ve hükümlü bulunan cezaevi önündeki kalabalığın bekleyişi sabaha kadar sürdü.

BAKAN: RANZALAR GİRİŞİ KAPATTI
Dün sabah saatlerinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, cezaevinde incelemelerde bulundu. Bakan Ergin incelemenin ardından polisevinde basın toplantısı düzenledi. Daha detaylı ve geniş bilgilerin soruşturma sonunda paylaşılacağını belirten Ergin şunları söyledi: "Nöbetçi infaz koruma memurunun duman kokusu almasıyla fark edilen yangına hemen müdahale edildi. Koğuş kapısı açıldığında yatak ve süngerlerinden barikat oluşturulmak suretiyle ateşe verildiği tespit edildi. İlk etapta alevler kontrol edildikten sonra alt katta bulunan 5 hükümlü ve tutuklu sağ olarak kurtarıldı. Üst katta bulunanlara ise merdivenin ağzına ranzalardan barikat kurarak içeri girilmesini engelledikleri için maalesef olay anında ulaşılamamıştır."

'İHMAL VARSA, ÜSTÜ ÖRTÜLEMEZ'
Kurtarma çalışmaları sırasında 12 personelin de hastanelik olduğunu söyleyen Bakan Ergin, "Bu hadiseyle ilgili olarak Urfa Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından adli tahkikat, Bakanlığımızca da idari tahkikat başlatılmış olup, şu anda soruşturma devam etmektedir. Herhangi bir ihmal, savsaklama varsa bunun üzerine ciddiyetle gidilir. Üstünün örtülmesi mümkün değildir" diye konuştu. Bakanın açıklamalarının ardından Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlüler, aileleriyle görüşmeye başladı. Adalet Bakanlığı'nın izniyle tutuklu ve hükümlülerin ailelerine 15 gün süreyle açık görüş izni verildiği duyuruldu.

DÖVME VE JİLET İZİNDEN TANIDILAR
Cenazelerin yakınlarından DNA testi için alınan kan örnekleri İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilirken, bazı vatandaşlar ölen yakınlarını dövme veya jilet izlerinden teşhis edebildi. Yangında ölenlerden Yunus Ekşili'nin (26) erkek kardeşi Mehmet Ekşili (23), "Ağabeyim sürekli, revire çıkarmadıklarını, yemeklerin çok kötü olduğunu söylerdi. Allah bilir ne yaptılar ki bu hale geldiler. Tanınmaz hale gelmişler" dedi. 34 yaşındaki Mehmet Arslantay'ın babası İsa Arslantay da "3 gün sonra mahkemesi olacaktı. Karşı tarafa yalvarmıştım, şikâyetini geri alacaktı. Yüzde 90 tahliye olacaktı" diye gözyaşı döktü.

İŞTE YAŞAMINI YİTİRENLER...
Şükrü Uldes (21-tutuklu)
Fuat Yıldız (30-tutuklu)
Sinan Özalp (22-tutuklu)
Mehmet Satış (18-tutuklu)
Süphi Köksal (30-tutuklu)
Mehmet Emin Gerçek (24-tutuklu)
Hüseyin Kıskaç (19-tutuklu)
Mehmet Kemal Kılıç (22-tutuklu)
Taner Şimşek (19-tutuklu)
Bakır Tek (21-tutuklu)
Mehmet Aslantay (34-tutuklu)
İbrahim Halil Kaya (27-tutuklu)
Yunus Eskili (26) (hükümlü-hırsızlıktan 9 yıl ceza aldı)

BAKANLAR İNCELEME YAPTI
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, cezaevinde inceleme yaptı. Bakan Ergin cezaevinin ana girişlerinde kamera olduğunu ancak koğuşların bulunduğu ara bölmelerde böyle bir imkânın olmadığını, yangın öncesinde koğuşlardan herhangi bir eylem, gürültü ve talep gelmediğini vurguladı.