Meslek Birlikleri yetkilileri yurtdışına ödemeler durdurulduğu için isyanlarda...Geçtiğimiz gün çıkan ‘Yabancı müziğe yasak kapıda’ iddiaları ortalığı karıştırdı. Kültür ve TurizmBakanlığımüfettişleri aylardır MESAM(Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) ve MSG’de (Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) denetim yapıyor. İlk incelemelerde 2004 yılından bu yana yabancı eserler içinmükerrer ödeme yapıldığı tespit edildi. Bakanlık bu yüzden sorun giderilinceye kadar yabancı editörlere ödeme yapılmasını durdurdu. Sorun devamederse Türkiye’de hiçbir yabancımüzik çalınamayacak.
 
BAKANLIK NE DiYOR?
 
Kültür Bakanlığı’nın yetkilileri konuyla ilgili konuştu. İşte yapılan açıklama: “Yabancı bir eser için hemonun Türkiye’deki temsilcisi olan editöre hemde yurtdışındaki telif kuruluşuna ödeme yapılmış. Oysa, o paranın Türkiye’deki editörle yurtdışındaki temsilcisi arasında belli oranlarda paylaştırılıp ödenmesi gerekiyor. Bu sorun giderilinceye kadar yabancı editörlere ödeme yapılmasını durdurduk. MESAM ve MSG’nin kendilerinden istenilen çalışmaları tamamlaması halinde hem sorun hemde ödeme yasağı ortadan kalkacak.”
 
ÖDEME YAPMAZSAK 186 ÜLKE BİZE DAVA AÇAR
 
MESAM Başkanı Faruk Demir yaşadıkları sorun yüzünden turizmin baltalanacağını söyledi. Devleti bile zora sokacak bir durumla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Demir şöyle konuştu: “Mükerrer ödeme yapılmaması konusunda bir tebligat geldi. Biz de repertuar sahipleri muhataplarımıza ilettik. Onlar da ‘Türkiye devleti bizim eserlerimizin parasına ambargo koyarsa, bir gün bile geciktirirse biz de repertuarımızı çekeriz’ diye sözlü olarak ilettiler. Yaptırımla karşı karşıyayız. Ödesek Bakanlık, ödemesek de ‘paramıza el koydunuz’ diye yabancılar bizi tehdit ediyor. Repertuarlarını çekerlerse Türkiye ne dinleyecek. Turizm çöker.” Sorun için Bakan’dan randevu talep ettiğini açıklayan Demir sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanımızın tam bilgilendirilmediğini düşünüyorum. Yoksa büyük bir tuzağa düşecek. Bu sorun sadece bizim sorunumuz değil ülkeyi de ilgilendiriyor. Telifi ödemediğimizde devlet de suç işlemiş olur. Bu zaten MSG’nin sorunu değil. MSG’nin uluslararası sözleşmesi yok. Eğer mükerrer ödeme varsa bunu MSG yapmış.” Bakanlık müfettişinin görüşünü kabul etmediklerini anlatan Demir, “Olay zaten 2008 yılında yargıya verilmiş. Sonucunu beklemek gerekiyor. Yoksa ülke yaptırımla baş başa kalır. Türkiye zora girer. Temmuz’da ödeme var. Biz yargı karar olmaksızın böyle bir şeyi durduramayız. Durdursak suç işleriz. 108 milyon eser ve 186 ülke bizi dava eder. Perişan durumdayız” diyerek son noktaya koydu. MSG Genel Sekreteri Barış Şensoy ise mükerrer ödeme yapıldığını ancak rakamın ne olduğu hakkında bir sonuca varılmadığını belirtti. Şensoy şunları söyledi: “Vaka doğru. Bu hukuki bir süreç her şey ortaya çıkacak. O dönemde yine yabancı müzik çalınmaya devam edecek. Telif hakları genel müdürlüğüyle görüşüyoruz. MSG’ye karşı bir yaptırımları yok.” MESAM’ın ödemelerinde Bakanlık raporuna uymadığı gerekçesiyle sorun yaşadıklarını anlatan Şensoy, “Biz müfettiş raporuna uygun hareket ettik. Bakanlık MESAM’ı olağanüstü genel kurula götürecek” diye konuştu.