Balbay"ın bilgisayarından çıktığı ileri sürülen günlükte AKP hükümetinden memnun olmayan komutanlarla ilgili yeni bilgiler bulunuyor. Günlüğe göre bir komutan “Mart"a kadar durum değişmezse biz değiştireceğiz” diyor.

Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay"a ait olduğu belirtilen günlüklerin son bölümünde eski 1"inci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan"la ilgili bazı bilinmeyen notlar yer alıyor. Emekli Orgeneral Doğan"ın ağır bir dille kaleme aldığı konuşma metninin dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı tarafından Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök"e iletilmediği belirtiliyor. Kim olduğu bilinmeyen askeri bir kişi ise, müdahele planının Mart 2004"e göre hazırlandığını açıklıyor. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı oramiral Özden Örnek"in günlüklerinde de Şener Eruygur"un Kıbrıs"taki referandumdan önce (Nisan 2004) "Sarı kız" ve "Ay ışığı" darbe planlarının uygulanmasına çalıştığı öne sürülüyordu.

Tempo24.com.tr haber portalında dün yer alan Balbay"a ait günlüklerin Nisan 2003 tarihli bölümünde şu bilgiler yer alıyor: ”Çetin Paşa Aktüel"deki yazıyı okuduktan sonra demiş ki "Ameliyattan önce tabancam yan tarafımdaydı. Şimdi çapraz tutuştayım.

O hazır. Onunla ilgili gidişte bir sorun yok. Ameliyattan hemen önce İzmir"de ordu komutanlarıyla konuşmak, toplanmak üzere hazırlık yaptı. Orada yapacağı konuşmayı hazırladı. Bunu bilgi olsun diye, Genkur."a da gönderdi. Yaşar Paşa bir üste iletmedi. Konuşması ağırdı. Türkiye böyle gitmez, hükümet bu işi götüremiyor türündeydi.. Kesin konuşmayı yapacaktı Aytaç Paşa yap demiş..."

“Bunlar değişecek”

Günlüklerde adı "Mehmet" olarak geçen bir asker, 2003 yılı başlarında Kıbrıs"taki referanduma gidilirken yaşanan gerilimi anlatıyor: “Bizim takvimlememiz marta kadar. Martta bunların gerçek yüzleri de ortaya çıkacak. O zamana kadar değişmezse biz değiştireceğiz. Ya değişecek ya gidecek. Biz başkanla ters düşersek kötü olur. Mesela emekli olur. Bu da hoş olmaz ama, böyle devam edemez.”