Erdoğan, “Referandum öncesi hem Uşak'ta hem de Türkiye genelinde şimdiki rakamları görebiliyordum. Ben 3 seçim gördüm. Tecrübeme dayanarak yaptığım değerlendirme rakamları Uşak merkez ilçede beni şaşırtmadı. Ben bu tabloyu görerek vicdanımın sesini dinleyeceğim demiştim. Sandık başında da vicdanımın sesini dinledim. Siyasilerin Uşak'ı çok iyi okuması gerekiyor. Uşak'ta iyi bir aday ve iyi bir diyalog seçim kazandırır” dedi.

Uşak genelinde siyasi partilerin tabanlarının etkili olduğunu, halkın kedisine ne iyi anlatılırsa ona oy verme eğiliminde olduğunu söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:
“Referandum sürecinde partilerin çok sayıda kampanya yapmalarını uygun görmemiştim. Sonuçta değişiklik paketini en iyi anlatan kazandı. Önümüzdeki genel seçimde de kim iyi bir aday çıkarır, işsizlik, ekonomi ve kadın hakları konusunda güzel çalışmalar yaparsa oyu alır. Uşak referandumda bunun sinyalini vermiştir. Şunu da unutmamak gerekirki; Ak Parti, anayasa değişikliği paketinin kabul edilmesi ile birçok dinamiği harekete geçirmiştir.”

Ege"de MHP"ye kötü sinyal

YEREL seçimlerde MHP"nin ipi göğüslediği Uşak, Balıkesir ve Manisa"da referandum sandığından hayır oyları çıkmasına karşın, merkez ilçeden gelen sonuçlar kafalarda soru işaretleri bıraktı. İl genelinin tersine, MHP"li başkanlar tarafından yönetilen il merkezinde evet oyları hayırların oldukça önünde yer aldı. Açığı ilçelerden ve bağlı köylerden gelen oylar kapattı.

MHP lideri Devlet Bahçeli"nin memleketi Osmaniye ve kalesi olarak bilinen Yozgat"ta yediği evet darbesi konuşulurken, Ege Bölgesi"ndeki kentlerde de MHP"li başkanlar benzer bir sürpriz yaşadı. Yüzde 50.18 hayır, yüzde 49.82 evet oyunun çıktığı Uşak"ta, il genelindeki 756 oy farka karşın şehir merkezi sonuçlarında tersi bir tablo yaşandı. Referandum sürecinde anayasa değişikliğine sıcak baktığını ve “vicdanının sesini dinleyeceğini” açıklayan MHP"li Belediye Başkanı Ali Erdoğan"ın hizmet bölgesi olan Uşak Merkez'de kesin olmayan sonuçlara göre 69 bin 308 kişi evet oyu kullanırken, hayır oyları 61 bin 104"te kaldı. Merkez ilçede evet oranı yüzde 53.15, hayır oranı ise 46.85 olarak belirlendi. Aradaki farkı Eşme ve Ulubey gibi ilçelerden gelen oylar kapattı.

MHP"li İsmail Ok"un yerel seçimlerde koltuğa oturduğu Balıkesir"de de benzer bir manzara yaşandı. İl genelinde yüzde 51.75 gibi net bir oranla hayır diyen Balıkesirliler, şehir merkezinde evetçilerin yüzünü güldürdü. Merkez ilçede, 108 bin 695"e tırmanan evet oyları yüzde 55.08 gibi ezici bir çoğunluğa ulaştı. Hayır oyları ise yüzde 44.92"de kaldı. Tabloyu yine ilçelerden gelen sonuçlar tersine çevirdi.

Gerilimli bir seçim atmosferinin yaşandığı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç"ın memleketi Manisa"da da aynı tablo gözler önüne serildi. İl genelinde burun farkıyla yüzde 50.35"e yüzde 49.65 ile hayır oylarının sandıktan çıktığı Manisa"da, merkez ilçe rakamları CHP"nin yanı sıra ençok yerel seçimlerde belediye başkanlığını kazanan MHP"yi üzdü. Manisa merkez ilçede evet oyları yüzde 52.68, hayır oyları yüzde 47.32 olarak belirlendi.
İl geneli ile merkez ilçe arasındaki fark, “MHP için tehlike çanları” olarak yorumlandı.

Balıkesir Belediye Başkanı MHP"li İsmail Ok, herkesin kararını saygıyla karşıladığını belirterek, “Referandumla seçimi ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. Referandum öncesi gittiğim bir çok mahallede vatandaşlarımız "Başkanım seni seviyoruz, gelecek seçimde yine sana oy vereceğiz, ama referandumda evet oyu kullanacağız" dediler. Bu seçimde iktidar partisinin bir takım mesajları halk bazında etkili oldu ancak Balıkesir"deki MHP"lilerin büyük bölümü "hayır" oyu kullandı” görüşünü dile getirdi.

İKTİDAR OLMANIN ETKİSİ

Halk oylaması sonuçlarının her açıdan iyi değerlendirilip analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Manisa Belediye Başkanı MHP"li Cengiz Ergün da “Vatandaş siyasi görüşten çok öngörü ile oy verdi. Manisa"da il geneli ile merkezi ayrı ayrı değerlendirmemek lazım. Merkezde alınan evet oylarının az da olsa fazla olması merkezdeki siyasi görüşle ilgili değil. İktidarın yaptığı abartılı kampanya ile ilgilidir. Elbette çıkan sonuç halkın kararı. Halk böyle karar vermişse buna da herkesin saygı göstermesi lazım. Evet oyu kullanan da hayır oyu kullanan da demokrasi gereğini yerine getirdiler. Çıkan sonuçlardan herkesin ders çıkartması lazım. AKP her türlü imkanı kullanarak çalışma yaptı. Bazı yerlerde zorlayıcı oldular” dedi.