Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile trafik para cezasını internet üzerinden kredi kartıyla tahsil eden Gelir İdaresi, uygulamanın kapsamına yeni vergi türlerini dahil etmeye hazırlanıyor.

Yeni sistemin uygulamaya girmesiyle birlikte belirli bir miktarın altındaki vergi borçlarına kredi kartı ile taksit imkânı sağlanabilecek. Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) yanı sıra finans kuruluşları ile de tek tek görüşmeyi tercih eden İdare, MTV'nin yanı sıra Gelir Vergisi, KDV ve vergi cezalarının da kredi kartı ile ödenebilmesi talebinde bulundu. Bankalar Kurumlar ve Gelir Vergisi gibi yüksek miktarlı ödemelerin kart limiti yeterli olmadığı için ödenebilmesine sıcak yaklaşmıyor. Maliye'nin talebi ise 5 bin lira ya da 10 bin lira gibi bir üst limit belirlenerek, altında kalan ödemelerin internet üzerinden ödenebilmesine imkân sağlanması.

Bankalar ile görüşmelerin devam ettiğini belirten üst düzey bir Maliye yetkilisi, "Belirli bir limitin altındaki tüm vergi ödemelerinin kredi kartıyla internet üzerinden yapılması konusunu masaya yatıracağız. Bankacılık sisteminin altyapısı buna müsait. Bizim tüm vergi tahakkuklarımızı görebiliyorlar. İsterlerse Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi'ni de özel limitli kredi kartlarıyla tahsil edebilirler." değerlendirmesinde bulundu.

Ödemelerde nakit kullanımının azaltılmasının yanı sıra Maliye'nin bir diğer hedefi ise internetten yapılan ticareti kayıt altına alabilmek. Gelir İdaresi, 2012 yılı performans programı kapsamında yıl sonuna kadar kayıt dışı ile etkin mücadele için farklı eylem planları üzerinde çalışıyor. Ödeme sisteminin tamamının bankacılık üzerinden yapılması planlanıyor. Kayıt dışıyla mücadele kapsamında izlenen bir diğer yöntem ise ticari defterlerin elektronik ortamda tutulmasının yanı sıra e-ihale, elektronik fatura ve elektronik ödeme sistemlerinin kapsamının genişletilmesi. Mali işlemler ve tapu kayıtlarına ilişkin veri tabanlarının oluşturulması performans programı kapsamında izlenecek yöntemler olarak ön plana çıkıyor.

Ödemelerde nakit kullanımını azaltıcı tedbirlerin geliştirileceğini aktaran üst düzey bir Gelir İdaresi yetkilisi, "Kayıt dışıyla mücadeleyi ne kadar azaltabilirsek bu, vatandaşımıza ve reel sektöre katkı olarak geri dönecektir. Vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışıyla mücadele sonucunda oluşacak ilave kaynaklar, vergi oranlarının ve sosyal güvenlik primlerinin indiriminde kullanılabilir." dedi.