Bir grup şehit annesinin Diyarbakır"da öldürülen PKK"lıların anneleriyle bir araya gelmesine diğer şehit yakınları tepki gösterdi. İzmirli şehit yakınları "süslü içi boş bir paket" hazırlandığını ileri sürerken Ankaralı gaziler etnik kimlikli her türlü açılıma karşı olduklarını açıkladı

İZMİR Şehit Aileleri İnsan Hakları ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Nurettin Yeşilbağ, devletin üniter yapısını korumak koşuluyla her türlü açılıma destek vereceklerini söyledi. "Kürt açılımı"diye ortaya "süslü iç boş"paket konulduğunu öne sürerken, iktidarın DTP ile görüşlemelerini eleştiren Yeşilbağ, “Devleti acze düşmüş gibi gösterecek davranışlar bizi bu devletin bir ferdi olarak canımızı acıtıyor. Şehit aileleri olarak bizim bu gelişmelere seyirci ve sessiz kalacağımız asla beklenmemelidir. Gerekirse evlatlarımızın fedakarlık, kahramanlık ve feragatlarından dolayı bizlere tevdi edilen övünç madalyalarının iadesi gündeme gelebilir” dedi.

Neden Diyarbakır?

DTP"den "malum siyasi parti"olarak söz eden Yeşilbağ, Başbakan Erdoğan"ı da ismini vermeden, "PKK"nın terör örgütü olduğunu kabul etmediği sürece randevu vermeyeceğini"söylediği halde AKP Genel Başkanı sıfatıyla bu partiyle görüşmesine tepki gösterdi. Yeşilbağ, “Bu durum Türk milletini kandırmak değil de nedir? Bu takiyye yapmak değilse nedir” diye sordu.

Yeşilbağ, "OHAL Gazileri Derneği"nin birkaç gün önce 3 şehit annesini alarak Diyarbakır"da terörist annelerini ziyaret ederek özür dilediklerini hatırlattı. Bunun bölücü başı lehine kamuoyu oluşturma çabaları olduğunu öne süren Yeşilbağ şiddet ve nefretle kınadıklarını anlatırken bir soru üzerine, “Evladını dağda kaybeden ananın da acısını anlıyorum” dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir ananın evladını kaybettikten sonra yaşadığı acıyı, travmayı en iyi bilenlerden biriyim. Bu iki ananın acısının da aynı olduğunu düşünüyorum. Ama bu buluşma neden Diyarbakır"da? Kafama takılan soru bu. Bir zamanlar bir Başbakan yardımcımız "AB yolu Diyarbakır"dan geçer"demişti. Neden Diyarbakır"a bu kadar önem veriliyor. Diyarbakır seçimlerine kimlere ne mesajlar veriliyor? Neden Ankara"da değil? Bizim Kürt açılımı konusunda katı tavrımız yok. Uygulanan yönteme itirazımız var. Devlet ciddiyetine yakışmayan yönteme itirazımız var. Evladını dağda kaybeden ananın da acısını anlıyorum. Bunları kimileri siyaseten, kimileri ekonomik çıkar, rant kimileri siyası ikbal için kullandıklarını biliyoruz. Bunlar artık bu ülkenin deşifre edilmiş gerçekleri.”

"Tek çözüm idam cezası"

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Taner Uran, “Etnik kökenin ön plana geleceği her türlü açılımı ülkenin üniter yapısını bozacak açılım olarak değerlendirmekteyiz” dedi. Uran, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kendileri dışında, isminde “şehit ve gazi” geçen başka bir derneğin kurulmasının kanunen yasak olduğunu anlatan Uran, “Ne yazık ki bununla ilgili gerek Milli Savunma Bakanlığı, gerek İçişleri Bakanlığı dernekler dairesine kanunun uygulanmasına ve sorunların çözümüne ilişkin başvurmamıza rağmen bir çözüm alamadık” diye konuştu. “Şehit aileleri ve malul gaziler olarak terörün bitirilmesinden yana olduklarını” ifade eden Uran, şunları kaydetti: “Bu konuya "Kürt açılımı"denilmesine şiddetle karşıyız. Etnik kökenin ön plana geleceği her türlü açılımı ülkenin üniter yapısını bozacak açılım olarak değerlendirmekteyiz. Kürt açılımı terörün bitirilmesi olarak adlandırılabilir. Terörün bitmesi gerekir, bunun tek yolu Terörle Mücadele Kanunu"nda idam cezasının yeniden getirilmesidir. Abdullah Öcalan, bebek katilidir ve muhatap kabul edilmemelidir.”
Vatan