Babylon'un yeni içki yönetmeliğine göre 24+ uygulaması dün gece Oldies But Goldies partisiyle başladı. Radikal'in henüz 24'üne girmemiş kültür sanat muhabiri olarak, bu haberin takibi de bana düşüyordu tabii.
'Kusura bakmayın, sizi içeri alamayız!'

23 yıllık kimliğimi çantama atıp olay mahalline doğru yola koyuldum. Partinin başlama saatine doğru, Babylon"un kapısına yaklaşıyorum. Pek kalabalık değil, kapı önünde reddedilmiş 24 yaş altı gençler filan da yok. Ama girişe kocaman bir 24+ tabelası asılmış! Reddedileceğimi bildiğimden girmeye yeltenmiyorum önce. Kapının önünde oyalanıyorum biraz. Kapı görevlileri gelen herkese kimlik soruyor tek tek. O sırada bir “genç” yaşı tutmadığı için içeri alınmıyor. Geri püskürtüleceğimi bilerek yavaş yavaş kapıya yaklaşıyorum ben de. Öyle de oluyor.

“Kusura bakmayın hanımefendi” diyorlar, “sizi içeri alamayacağız.” Olacakları bilmeme rağmen âdettendir diye biraz üsteliyorum, “Ama ben üniversiteden mezun olalı iki sene oluyor, çalışıyorum, muhabirim ve iş için buradayım” diyorum. “Üstelik daha önce girmediğim bir yer de değil” diye ekliyorum. Cevapları değişmiyor. Tıpış tıpış uzaklaşıyorum oradan. Ama eve değil, birkaç kapı ötedeki başka bir bara doğru gidiyorum.

İçkimi içip, "alkollü içki markalarının sponsor olmadığı" bir konser dinliyorum. Ertesi sabah gazeteye geldiğimde, ajanslardan hâlâ yetkililerin “bu uygulamanın hedefi gençleri korumaktır” minvalindeki açıklamaları düşüyor. Akşamdan kalma olduğumdan gülerken başım biraz ağrıyor ama yine de kahkahalarımı bastıramıyorum.

Elif Erdost (Babylon işletme müdürü):
Bu karar, müziği yasaklamak demek. Gençleri müzikten uzaklaştırmak, sosyal hayatı kapatmak. Hiçbir dayanağı olmayan bir tanım. Müdavimlerimizin çoğu da genç, üniversite öğrencileri. Babylon yabancılar için de önemli bir destinasyon. Babylon"un kapasitesi 450 kişi ve ve gelenlerin çoğu neredeyse 100-150 kadarı yabancı gençler. Onları kapıdan geri mi çevireceğim? Bildiğim kadarıyla verilen karara uymazsanız ilk ceza 36 bin TL, ikincisi iki katı. Beş senede de ruhsatınızı kaybediyorsunuz. Burada isyan çıkaracak olanlar hakları ellerinden alınan gençler.


Tunus"un devrimci rap"çileri sahnede
Eski Tunus rejiminin bir zamanlar yasakladığı rap şarkıcıları şimdi devrimin simgesi olmaya aday. Dün, politik bir gösteriyi fırsat bilip büyük bir sahneye çıktılar ve binlerce kişiye şarkılarını söylediler.
Şovun yıldızı 21 yaşındaki şarkıcı "El General" lakabıyla tanınan Hamada Ben Amor"du. El General, Abidin Bin Ali"nin 23 yıllık rejimini bitiren gösteriler sırasında halkı kışkırtmak suçuyla gözaltına alınmıştı.

Arap dünyasının bu ilk ayaklanmasına ilham veren şarkıları aslında facebook aracılığıyla milyonlara ulaşmış durumda. Ama neredeyse kimse onu canlı dinlemiş değil. El General"in en ünlü şarkısı doğrudan Bin Ali"yi hedef alıyor:
“Berbat bir hayat yaşıyoruz/ Köpekler gibi/ Halkın yarısı baskı altında, mutsuz/ Hey bu ülkenin lideri / İnsanların ölüyor haberinde mi”

Konser on bin kişilik La Cupole stadında yapıldı. Öğle saatlerinde başlayan konseri düzenleyen muhalif Halkçı Demokratik Parti. El General"in şarkıları, rejim yıkılır yıkılmaz televizyonlarda duyulmaya başlamıştı. Ama bunu da "özgürlüğün kötüye kullanımı" olarak tanımlayanlar var. Çünkü küfürlü şarkı sözleri bazılarını çileden çıkarıyor. Yine de El General ya da daha az meşhur olsa da internetin en sevilen yıldızlarından biri olan, İslami eğilimleri daha güçlü Muhammed Jandoubi (sahne adıyla Psyco-M) şimdiden devrimin birer simgesi oldular bile.

Radikal