Ege ve Trakya"nın yanı sıra güçlü olduğu Akdeniz ve Güneydoğu"da da umduğunu bulamayan AKP, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük merkezlerde de ciddi oy kaybına uğradı. AKP, en büyük sürprizi ise ağır toplarıyla asıldığı Antalya, Adana, Manisa ve Van"ı kaybederek yaşadı.

AKP 29 Mart 2009 Yerel Seçimleri"nde, 2004"teki yerel seçime göre 2, 2007"deki genel seçime göre ise 7 puan kaybetti. Türkiye"nin sahil illeri muhalefet partilerine oy verirken, AKP güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu"da da oy kaybetti. Oy kaybı İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük merkezlere de yansıdı. AKP ağır toplarıyla asıldığı Antalya, Adana, Manisa ve Van"da belediye başkanlıklarını kaybetti. AKP Kılıçdaroğlu karşısında İstanbul"da da ciddi oy kaybına uğradı. 22 Temmuz seçiminde büyük coşkuya sahne olan AKP Genel Merkezi dün gece ise bu hayal kırıklığını yansıtan bir sessizliğe büründü.

Bakan emanetleri gitti

Erdoğan"ın bakan ve parti yöneticilerine zimmetlediği daha önce AKP"de olan illerden Antalya, Adana, Van, Siirt, Balıkesir, Şanlıurfa, Manisa, Aydın ve Zonguldak"ta seçimi kaybederek büyük bir şok yaşadı. AKP, yine bakan ve parti yöneticileriyle asıldığı Mersin, Eskişehir, Kastamonu, Ordu"da da umduğunu bulamadı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin seçim bölgesi Antalya"yı CHP"ye, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de seçim bölgesi Van"ı DTP"ye kaptırarak kabinenin en çok hüsran yaşayan isimlerinden oldu. AKP"nin ağır topu eski TBMM Başkanı Bülent Arınç da seçim bölgesi Manisa"yı MHP"ye kaptırdı.

Doğu"daki kaleler DTP"nin

Doğu ve Güneydoğu kentlerinde seçim yarışı AKP ile DTP arasında geçti. DTP, bu seçimlerde büyük bir çıkış yaparak, 5 ildeki belediye başkanı sayısını sürpriz bir çıkışla 8"e çıkardı. Başbakan Erdoğan"ın "kale" tartışması başlatarak "Diyarbakır"ı istiyorum" dediği Diyarbakır"da AKP ile arasında büyük fark açan DTP, AKP"nin Doğu illerinde kalesi olarak bilinen Van ve Siirt"te kazanarak büyük sürpriz yaptı. 2004 yerel seçimde kazandığı Batman, Hakkari, Şırnak ve Tunceli"de mevcut belediye başkanlıklarını koruyan DTP, 2004 seçimlerinde MHP"nin kazandığı Iğdır"da seçimi kazandı. DTP seçimden önce hedef olarak açıkladığı Van"da ise Abdullah Öcalan"ın eski avukatı Bekir Kaya ile seçimleri kazandı.

Enişte torpili yapmadılar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan"ın memleketi Siirt"te, kendisine vekillik yolunu açan Mervan Gül"e "vefa"sının faturasını ise seçim kaybederek ödedi. Siirt seçmeni, Mervan Gül"ün kötü yönetiminin bedelini AKP"nin yeni adayına da ödeterek, "enişte torpili" yapmadı.

"Cekete" inat Fakıbaba

AKP kendisini aday göstermeyince bağımsız aday olan ve seçime "Ceketimizi koysak kazanırız" sözlerine inat ceketli eylemler yaparak damgasını vuran Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, seçimin kazananı oldu. İstanbul"da CHP"nin oylarını ciddi ölçüde arttıran Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara"da MHP"nin oylarını katlayan Mansur Yavaş, oylarını ikiye katlayan SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile mevcut belediyelerini korumanın yanı sıra Van ve Siirt"i de AKP"nin elinden alan DTP seçimlerin sürpriz kazananlarıydı.

Ergenekon"dan CHP çıktı

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan, aralarında Gazeteci Tuncay Özkan, Esenyurt Belediyesi eski Başkanı Gürbüz Çapan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, suç şebekesi lideri olduğu iddia edilen Sedat Peker, emekli Albay Fikri Karadağ"ın da aralarında bulunduğu sanıkların oy kullandıkları 9909 no"lu sandıktan CHP çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kullanılan 71 oydan 70"i geçerli sayıldı. Sandıktan 28 oy CHP"ye, 16 oy DTP"ye, 11"er oy MHP ve AKP"ye, 3 oy BBP"ye ve 1 oy da SP"ye çıktı.

Yazıcıoğlu"na Sivas vefası

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu"nun seçimlerden hemen önce beklenmedik ölümü, partisine Sivas belediyesini kazandırdı. Büyük bir vefa örneği veren Sivaslılar, BBP"nin oy oranını yüzde 100"den fazla arttırarak, BBP"li aday Doğan Ürgüp"ün kazanmasını sağladılar. Yazıcıoğlu, kazadan önce iktidara yürümek için Sivas"ı model yapacaklarını belirterek, "55 yaşıma girdim ve bunun yarısı çile yumağı halinde geçti. Ortaya bir eser çıkarmalıyız. Türkiye"ye model olacak, tek evladımız gibi koruduğumuz platonik aşkım olan Sıvas"ı bize verin" demişti. Sivas"ta bir önceki seçimde AKP"nin adayı 50 oyla belediye başkanı seçilmiş, BBP"nin oyu yüzde 20"de kalmıştı.

HÜRRİYET