Sağlıklı olanlar için oruç tutmanın dini inançların yanında sağlık açısından da faydalı olduğunu kaydeden Turan; ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarının oruç tutmadan önce ilaçla kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.
Oruç tutmanın vücut için yararlı etkilerini herkesin bildiğini, ancak mide ve bağırsaklar açısından bu sürecin bazı zorluklar oluşturabileceğini de unutmamak gerektiğini hatırlattı.
Uzun açlık süresince midede bazı salgılarda azalma olacağına dikkat çeken Uzman Doktor Filiz Canlı Turan, “Bu durum mide ve bağırsakları dış etkenlere karşı daha duyarlı hale getirir ve var olan belli belirsiz bir gastrit, iyileşme yolunda olan bir ülser ya da benzer hastalıklar bu şartlar altında belirginleşir. Bu yüzden mide şikayetleri olanların ya da geçirilmiş ülser, mide kanması gibi geçmişi olanların oruç tutmaya başlamadan önce, mutlaka gastroenteroloji bölümüne başvurup hekim önerisini dikkate almaları uygun olur. Öncelikle kişinin mide rahatsızlığı varsa oruçlar başlamadan önce ilaçla kontrol altına alınması gerekir'' dedi.
Aktif ülseri, yeni geçirilmiş mide kanaması, ülserli bağırsak hastalıkları bulunanlara, mide ve bağırsak kanseri olanların oruç tutmak isterlerse hekimlerine danışmalarını öneren BSK Anka Hastanesi Dahiliye Uzmanı Filiz Canlı Turan, bu kişiler oruç tutmakta ısrarlılarsa bu süreçte çok dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Uzman Dr. Filiz Canlı Turan “Ramazan ayı dönemini daha rahat geçirmek için vatandaşlarımız şimdiden gündüz yemeklerini azaltıp kahvaltıya ağırlık vermeli, akşamları ise hafif yiyecekleri tercih etmelidir. Çünkü mide çok yenildiği sürece genişler, az yenilirse de küçülür” dedi.