AA muhabirinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan edindiği bilgiye göre,  Kurul, aralık ayı başı itibarıyla 2 bin 627 dosyayı karara bağladı.

Bu dosyalardan bin 797'si ön inceleme sonucunda başvurulardaki  eksiklik ve mevzuata aykırılık bulunmaması nedeniyle detaylı incelemeye değer  bulunmazken, 1 dosyanın da 3 ay süreyle tedbiren durdurulmasına karar verildi.

Kurulca incelemeye değer bulunup, karara bağlanan 829 dosyadan 95'i  mevzuata aykırı bulunmazken, mevzuata aykırı bulunan 734 dosyadan 605'ine  durdurma, 129'una ise idari para ve durdurma cezası uygulandı.

En yüksek ceza gıda Reklamlarına

Bu dönemde Kurul tarafından uygulanan toplam idari para cezası miktarı  5 milyon 692 bin 604 liraya ulaştı.

Cezaların sektörel dağılımına bakıldığında 1,7 milyon lira ile gıda  sektörü ilk sırada yer alırken, onu 1,3 milyon liralık ceza ile kozmetik ve  temizlik ürünleri sektörü ve 758 bin liralık ceza ile de iletişim hizmetleri  sektörü takip etti.

En çok gıda reklamları durduruldu

Kurul tarafından verilen reklam durdurma cezalarında 166 dosya ile  gıda sektörü birinci olurken, onu 144 dosya ile sağlık, 93 dosya ile turizm  sektörleri izledi.

Gıda sektörüne diğerlerinden daha çok sayıda yaptırım uygulanmasının  öncelikli nedeni, doktor kontrolünde incelenmesi gereken rahatsızlıkların gıda  takviyeleri ile tedavi edilebileceği izleniminin oluşturulduğu reklamlar oldu.