Savcı Üçok, DTP eski Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da yargılandığı 'çürük çetesi' davasının iddianamesinde şebeke üyelerini 'ne idiğü belirsiz kişiler' olarak niteledi. “Sahte rapor verenler kamu vicdanını yaralamıştır” diyen üçok şüphelilere en ağır cezayı istedi


İstanbul polisinin ortaya çıkardığı 'sahte çürük çetesi'ne yardım ve 'TSK arazisini yağmalamak' suçlamasıyla cezaevine gönderilen Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Albay Zeki Üçok, benzer bir soruşturmanın iddianamesinde vatan hizmetinin kutsallığını anlatarak şüphelilerin en ağır cezaya çarptırılmasını istedi.

NE İDİĞÜ BELİRSİZ ÇÜRÜKLER

Savcı Üçok, 2008'de Ankara merkezli birçok ilde yapılan 'sahte çürük çetesi'ne yönelik operasyonda gözaltına alınarak tutuklanan 98 kişiyle ilgili soruşturmayı yürüttü. DTP eski Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın aralarında bulunduğu şüpheliler hakkında 18 Mart 2008'de iddianame hazırlayan Üçok, İstanbul'da ortaya çıkarılan 'çürük çetesi'ne yardım ederken hazırladığı iddianamede aynı suçu işleyenlere 'ne idiğü belirsiz' dedi.

'ÇANAKKALE RUHU'NDAN GİRDİ

Üçok, iddianamede 'askerliğin Türk milleti açısından kutsallığını' vurguladığı iddianamesini Atatürk'ten alıntılarla süsledi. Üçok, iddianamede şöyle dedi:

“Geçmişte kurulmuş olan ve tüm Türk devletlerinin ve de halen üzerinde yaşadığımız Türk Cumhuriyeti'nin varlığının her aşamasında askerlik hizmetini ulusun emrine sunmuş ordusunun yadsınamaz bir etkisi olduğu şüphesizdir. Hangi devirde olursa olsun, kendi öz evlatlarından müteşekkil olan Türk Ordusu, kendi ulusunun varlığı ve vatanının bütünlüğü için hiç bir fedakarlıktan kaçınmamıştır. Gerektiğinde Çanakkale'de olduğu gibi son neferine kadar canını vermekten çekinmemiştir.”

ASKERLİK LAFLA YAPILMAZ

İddianamesinde çürük raporu alan ve verenleri çok sert ifadelerle eleştiren Üçok, askerlik hizmetini yerine getirenleri övdü. Üçok, “Analarının sıcak koyunlarından belki de ömürlerinde ilk defa ayrılan kınalı vatan evlatları, dünyanın en büyük milli disiplin okulu olan ordunun hizmetine kendilerini adamaktadırlar. Askerlik görevi, lafla, politika ile ne idüğü belirsiz kişilerin aldatıcı vaatlerine kulak vermekle yapılmaz” dedi.

TSK VATANSEVERLİĞİN İFADESİ

TSK arazisini çeteyle birlikte yağmalamak için girişimde bulunduğu ileri sürülen Üçok, iddianamede ordunun önemine de değindi. Ordunun ulusun bağımsızlığı için varolduğunu vurgulayan Üçok, “TBMM'nin ordusu, Türk birliğinin Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir. Kanatimce, tüm bu hususları göz önünde bulunduran kanun koyucu, askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçuna cezai yaptırım düzenlerken özel bir önem vermiştir.”

ÇÜRÜKLER GÖNÜLLERİ YARALIYOR

Üçok, iddianamede askerlikten kaçmak isteyen ve buna aracılık edenlerin, kar kış demeden vatani görevini yapan vatan evlatlarının gönüllerinde onarılmaz yaralar açtığına işaret ederek şöyle dedi: “Sadece ticari kaygılar ya da alevi sorunlar nedeniyle veya her ne sebepten olursa olsun askere gitmemek için sahte rapor alan bu kişiler hakkında kamu vicdanı nasıl bir yaptırımda mutabık kalacaktır.”

Ergenekon'la bağlantılığı 'Karargah Evleri' soruşturmasını da yürüten Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Ahmet Zeki Üçok ve çete lideri Murat Tuyga Tepe'nin TSK arazisinin satışı için Çarmıklı ailesi ile rüşvet pazarlığı yaptığı polisin dinlemesine takılmıştı. Çete lideri Tugay Tepe ile adamları arasındaki konuşmalarda da Üçok'un rüşvet karşılığı çürük raporu almak isteyenlere yardım ettiği tespit edilmişti.


En güzel görev adalet dağıtmak

Ünlü düşünür Voltaire'in “İnsanlığın en güzel görevi adaleti dağıtmasıdır” sözlerine atıf yapan Askeri Savcı Üçok, şüphelilerin en ağır cezaya çarptırılmasını istedi. Üçok, iddianameyi şu sözlerle bitirdi: “Kanatimce askerlik hizmetini yerine getirmek uğruna seve seve canlarını veren insanların yaşadıkları bu topraklarda askerlik hizmetinde kurtulmak kastıyla sahte askerliğe elverişsizlik raporu alan bu raporların alınmasında aracılık yapan şüphelilerin eylemlerinin az vahim hal olarak değerlendirmesi, kamu vicdanını derinden yaralayacaktır. Kar kış demeden tüm sevdiklerinden uzakta askerlik hizmeti yapan, kahraman evlatlarımızın gönüllerinde onarılmaz yaralar açacaktır. Askerlik hizmeti sırasında bu vatan için kolunu bacağını gözünü kaybeden evlatlarımızın ruhlarında dinmez bir sızı bırakacaktır.”


Çürük çetesinde 'Titan'cı

İstanbul'da ortaya çıkarılan 'çürük çetesi'nin Ankara'da gözaltına alınan 6 üyesinden Hava Astsubay Erdem Kılıç'ın 90'lı yıllarda faaliyet gösteren 'Titan Saadet Zinciri'nin' temsilcilerinden olduğu ortaya çıktı. Almanya'da kurulan 'Titan'ın Türkiye temsilcilerinden olan ve yurt dışı bağlantılarının son derece iyi olduğu öğrenilen Kılıç, Almanya dönüşü indiği Esenboğa Havalimanı'nda Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Büro Amirliği ekiplerince gözaltına alındı. Çürük çetesinin Ankara temsilcisinin ise emekli Binbaşı Fehmi Suna olduğu tespit edildi. Suna ile Kılıç'ın 2000'li yıllarda Mevki Hastanesi'nin sağlık kurulunda görev yaptığı belirlendi. İkilinin askerliğini yapmak istemeyenlere parayla rapor verdiği öğrenildi. /yeni şafak