Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen varis hastalığı ile ilgili bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Cengiz Türkay, Antalya’da yaklaşık 100 bin varis hastası olduğunu söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın halka yönelik ücretsiz bilgilendirme toplantıları devam ediyor. Bu kapsamda Belediye Kültür Salonu’nda “Varis” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Antalyalıların yoğun ilgi gösterdiği toplantıya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Türkay konuşmacı olarak katıldı.

VARİSİN NEDENLERİ

Varis hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında izleyicilere bilgiler veren Türkay, varisin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Cengiz Türkay, Antalya’da 20 bini büyük çaplı olmak üzere yaklaşık 100 bin varis hastası bulunduğunu kaydetti. Türkay, varis hastalığının nedenlerini, “kalıtsal, damar duvar yapısının bozulması, cinsiyet (kadınlar), hamilelik, yaşlılık, ilaçlar” olarak sıraladı.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Türkay, “Varisten korunmak için neler yapmalı?” sorusunu ise “Ayak ve bacak kaslarını geliştirecek sporlar yapmak, düzenli yürüyüşler yapmak, ayakları kalbin daha üst seviyesinde dinlendirmek, aşırı sıcaktan sakınmak, fazla kilolardan kurtulmak ve varis çorabı kullanmak” şeklinde yanıtladı.

Varisin tedavisinde büyük gelişmeler yaşandığını söyleyen Cengiz Türkay, “Lazer tedavisinde yüzde 97 ile yüzde 100’e varan başarılar görülüyor. Soğutmalı lazer, radyofrekans, köpük ve basınç tedavileri de diğer tedavi seçenekleri. Cerrahi yöntem de lazer ile tedaviye uygun olmayan hastalar için son seçenek” dedi.