Uzun Yaşamın Merkezi Nazilli, sporu yaşam sloganı haline getirerek her gün düzenli olarak toplu halde spor yapıyor.
Nazilli Kapalı Spor Salonunda her gün sabah saat 08:00"de bayanlarla birlikte spor yapan erkeklerde sağlıklı yaşam için herkesi spor yapmaya davet etti. 100 yıldan fazla yaşayan insanlar üzerine araştırmalar yapan New England Centenarian Study"nin (NECS) direktörü Prof. Dr. Thomas Perls, uzun bir yaşam sürme konusunda genlerden çok daha fazla önem taşıyan unsuru yaşam tarzı olarak dile getiriyor. Perls, bunu şöyle açıklıyor: “Sosyo-ekonomik açıdan benzer toplumlarda yüz yaşından fazla yaşayanların oranı çok da değişmiyor. Genellikle 5-6 binde bir. Ama genel anlamda daha uzun yaşam söz konusuysa ortalama ömür süresi diğerlerine göre daha uzun olan toplumlarda daha az sigara ve alkol tüketildiğini, daha çok spor yaptıklarını ve stresle mücadelede daha iyi olduklarını söyleyebiliriz” açıklamasını örnek aldıklarına değinen bayanlar; “Uzun Yaşamın Sırrı Sağlıklı Yaşamakta, dolayısıyla Uzun Yaşamak İçin Spor Yapıyoruz” dediler.
Nazilli Kapalı Spor Salonunda her gün düzenli olarak spor öğretmeni Utku Duru tarafından spor yapan bayanlar ve erkekler sabah sporunun çok önemli olduğuna değinerek; “Spor her yaşta her insanın sağlığı için tartışmasız çok önemlidir. Elimizden geldiğince spor yapmaya çalışıyoruz. Fırsat buldukça da yürüyoruz. Özellikle bayanlarımız çok bilinçli, hiçbir zaman erkekleri spor salonları hariç böyle 60-70 kişilik gruplar halinde spor yaparken görmek mümkün değil. Bu salonda 65 kişiyiz ve sadece 5 kişi erkek. Sağlıklı yaşam için yaptığımız sporu yaşımızın ilerlediği dönemlerde doktor zorunluluğunda değil de sağlığımız yerinde iken gençken başlamalıyız. Vücudumuzun tüm organlarını sağlıklı kılmalıyız. Uzun ve Sağlıklı yaşamak istiyorsak spor yapmalıyız” dediler.
NAZİLLİ, TÜRKİYE"DEN 15 YIL ÖNCE YAŞLANDI
Türkiye İleri Yaşlılık Araştırma Merkezi"nin (TİYAM) Yaşlanma süreçlerine müdahale edebilme isteği yaşlanmakta olan bireylerin daha iyi koşullarda yaşlanmasını ön plana çıkarırken, TİYAM ileri yaşlı insanların son dönemlerini en iyi koşullarda geçirmelerini hedef olarak belirlemiştir. Dolayısıyla temel hedef yaşlılığın ileri safhalarındaki olumsuzlukları ortadan kaldırmaktır. Bunlar sosyal, psikolojik, ekonomik, bedensel olmak üzere farklı düzlemlerde yer alan sorunlarla bağlantılıdır. Yaşı 80"nin üzerindeki kişilerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için ileri yaşlılığı farklı açılardan araştırmak ve çözüm önerileri getirmek istemektedir. TİYAM"ın bugünkü girişimlerinden asıl kazançlı çıkacak olan kişiler ise henüz bu yaşlara erişmemiş, yaşlanmakta olan kişilerdir. Bugün ileri yaşlılıkla ilgili edineceğimiz bilgi ve tecrübe birikimi geleceğin ileri yaşlılarının daha iyi koşullar altında yaşamalarını sağlayacaktır. Yaşlılık haritasına yönelik çalışmalar sürerken, Türkiye'nin en uzun ömürlü ama en sağlıklı insanlarının büyük çoğunlukta yaşadığı ilin Aydın, ilçenin ise Nazilli olduğunu açıklamasının ardından yapılan araştırmalarda, her 100 kişiden 23'ünün 60 yaşın üzerinde olduğu Nazilli, Türkiye'nin yaşlılık şampiyonu. Türkiye'de 2020 yılında 60 yaş üzeri 18 milyon kişinin olması öngörülüyor. Yani Nazilli, Türkiye'den 15 yıl önce yaşlandığı ifade edildi. TÜİK verilerine göre, ülkede 48 bin kişinin 100 yaşın üzerinde bulunduğunu, bunun en çoğunun ise Nazilli ve çevresinde yaşadığını araştırmalar kaydetti.